Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Tientallen paarden per jaar ziek of dood door jacobskruiskruid

Ingediend door jinke op 20 september 2021 - 17:58
jacobskruiskruid

Waarschijnlijk enkele tientallen paarden worden jaarlijks ziek of gaan dood door consumptie van gedroogd jacobskruiskruid. Dit schrijft minister Schouten in een antwoord op kamervragen. Exacte cijfers ontbreken. Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren zijn de laatste drie jaar geen gevallen bekend van ziekte of sterfte bij rundvee door jacobskruiskruid.

Schouten vindt het niet nodig om maatregelen te treffen tegen Jacobskruiskruid, ook al heeft deze plant dit jaar op veel plaatsen uitbundig gebloeid. Een verdelgingsplicht is volgens haar niet gewenst. Meetgegevens van FLORON laten volgens Schouten zien dat er de afgelopen tien jaar geen sprake meer is van een toename. Wetenschappers vermoeden dat de massale bloei en toename van dit jaar te maken heeft met de droge zomers van de afgelopen jaren. Hierdoor zijn meer open plekken ontstaan in bermen, waar een pionierssoort als jacobskruiskruid gebruik van maakt. Ook kan het zijn dat de soort, door veranderd maaibeheer ten gunste van de biodiversiteit, vaker bloeiend wordt waargenomen.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Schouten betreurt de slachtoffers van het jacobskruiskruid, maar het is volgens haar niet nodig het maaibeleid van lagere overheden van rijkswege voor te schrijven. Het is vooral van belang dat hooiland vrij wordt gehouden van de plant, stelt ze. Exemplaren in een weide waar paarden of rundvee grazen kunnen geen kwaad zolang er voldoende ander voedsel beschikbaar is. Het creëren van een bufferstrook van 50 meter, waar de plant niet voorkomt of in ieder geval niet tot bloeien komt, is al genoeg om ervoor te zorgen dat de plant zich niet naar een nabijgelegen weiland zal verspreiden. Er is voldoende informatie te vinden om de plant op adequate wijze te beheersen en de verspreiding te beperken.

Jacobskruiskruid bevat pyrrolizidine alkaloïden, die in de lever van een koe of paard worden omgezet in giftige pyrrolen. De dieren eten niet van de plant, zolang die nog in de wei staat, maar als jacobskruiskruid eenmaal in hooi terecht komt, wordt het niet meer herkend - het kruid verliest zijn bittere smaak - en kunnen dieren er grote hoeveelheden van binnen krijgen. Schapen en geiten zijn 10 tot 15 keer minder vatbaar voor de giftigheid van Jacobskruiskruid omdat bacteriën het gif in de maag afbreken.

Redactie Levende Have/Foto Wikimedia Commons

Zie ook wiki giftige planten

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier