Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Tien miljoen voor ontwikkeling vaccin Afrikaanse varkenspest

Ingediend door jinke op 03 juli 2018 - 12:15

De Europese Commissie gaat de ontwikkeling van een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest stimuleren. Er ligt een voorstel voor 10 miljoen euro.

Pogingen om een vaccin te ontwikkelen zijn tot dusverre mislukt vanwege de complexiteit van het virus. Er zijn inmiddels wel geschikte stammen beschikbaar die voor een vaccin gebruikt zouden kunnen worden. Tegen Afrikaanse varkenspest bestaat geen medicijn. De ziekte is zeer besmettelijk en dodelijk. Het virus kan lang overleven, ook in bewerkte vleesproducten.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het bericht over de ontwikkeling van een vaccin valt samen met het nieuws over de grootste uitbraak tot nu toe: bij een bedrijf in Roemenie waar ruim 44.000 varkens worden gehouden. Alle dieren zijn gedood.

De kans dat Afrikaanse varkenspest naar Nederland komt, wordt nog steeds als zeer gering beschouwd. Deskundigen waarschuwen wel voor insleep vanuit besmette gebieden in Europa via etenswaren en ook via de jacht. Hoewel wilde zwijnen een risicofactor vormen, is het vooral de mens die het virus snel en over grote afstanden kan verspreiden.

Redactie Levende Have