Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Stijging aantal gevallen atypische myopathie

Ingediend door jinke op 10 april 2019 - 11:07

Vanwege een stijging van het aantal gevallen van atypische myopathie komt het kenniscentrum Paardenpunt Vlaanderen met een ''esdoornalarm''. Het advies voor paardeneigenaren is aangescherpt.

In de wiki over atypische myopathie bij paarden staat al veel informatie over wat eigenaren van paarden kunnen doen om deze ziekte te voorkomen. Paardenpunt Vlaanderen voegt daar nog het volgende aan toe:

  • Tijdelijk de toegang te beperken tot weiden die zaailingen van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) bevatte (of eventueel deze delen af te sluiten voor de paarden).
  • De tijd die het paard doorbrengt op de weide te beperken (de meeste klinische gevallen stonden langer dan 6 uur/ dag op de weide) en eventueel de paarden te voederen alvorens ze op de weide te laten.
  • Een weiderotatie te organiseren zodat de paarden enkel op weiden met voldoende gras staan.
  • Geen hooi of ander voeder op dezelfde grond te plaatsen.
  • De zaailingen zo vroeg mogelijk te verwijderen (maaien, vermalen…; eventueel kunnen ze zelfs verbrand worden). Vermijd toxische producten i.v.m. milieubescherming. Opgelet, de paarden kunnen op dat moment nog niet op de weide gelaten worden omdat zelfs de gehooide zaailingen toxines kunnen bevatten. Er wordt aangeraden te wachten tot de zaailingen volledig zijn afgebroken en het gras voldoende is gegroeid.
  • De omliggende esdoorns eventueel te verwijderen om te vermijden dat ze bloemen en zaden produceren die op het weiland terecht komen.

    Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Er is een meldpunt voor atypische myopathie, waar ook Nederlandse paardeneigenaren gevallen van deze ziekte kunnen melden.

Redactie Levende Have

 

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier