Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Stamboeken moeten beschikken over goedgekeurd fokprogramma

Ingediend door jinke op 23 oktober 2018 - 09:54

Stamboeken moeten met ingang van 1 november beschikken over minimaal 1 fokprogramma. Dit is het gevolg van de nieuwe Europese fokkerijverordening. 

Door de regels voor stamboek Europees gelijk te trekken is er tussen de landen handel mogelijk in fokdieren. De eis van het fokprogramma is nieuw ten opzichte van de oude regelgeving. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaat namens de Minister van LNV bekijken of stamboeken die nog een erkenning moeten aanvragen aan de voorwaarden voldoen.

Alle stamboeken die nu een erkenning hebben, behouden die. Dat ontslaat ze niet van de plicht om een fokprogramma op te stellen. De 63 reeds erkende organisaties moeten aantonen dat ook aan de nieuwe voorschriften wordt voldaan. Dat geldt ook voor organisaties die stamboeken of registers bijhouden voor meerdere rassen. Voor elk ras moet tenminste één fokprogramma worden ingediend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verwacht dat er nog ongeveer 160 fokprogramma’s worden ingediend door de reeds erkende organisaties. 

De fokkerijgroeperingen en de fokkers hebben veel vrijheid om zelf invulling te geven aan hun fokbeleid. Daarbij past het dat eventuele geschillen door hen zelf worden opgelost en de overheid als vangnet handhavend kan optreden. Een geschillenregeling is daarom verplicht. Circa 38 organisaties hebben nog niet aan deze verplichting voldaan.

Redactie Levende Have/Staatscourant 22 oktober 2018

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier