Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Stal Zeggezicht hippisch ondernemer van het jaar

Ingediend door jinke op 21 september 2019 - 11:08

Stal Zeggezicht in Terheijden is uitgeroepen tot hippisch ondernemer van het jaar. De prijs, een initiatief van de stichting Hippische Ondernemer (HIP), werd voor de veertiende keer uitgereikt.

Stal Zeggezicht heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. Al in 2009 werd de manege van Daniella en Ronald Lievens geportretteerd in de door Levende Have geproduceerde glossy Paard en Welzijn. De paarden hebben de beschikking over een vrijloopstal, waardoor ze zowel binnen als buiten hun kuddegedrag kunnen uitleven.

Uit de glossy Paard en Welzijn (2009):
Ronald en Daniëlla Lievens van pensionstal Zeggezicht in Terheijden begonnen in de jaren negentig met 25 stallen, binnen- en buitenbak en een kantine. Later verdubbelde het aantal stallen en kwam er onder meer een stapmolen bij. 
“Toen stonden er opeens mensen voor de deur die zagen dat we hier veel land hebben. Ze vroegen of ze hun paard bij ons permanent buiten konden stallen”, zegt Ronald. De vraag zette hen aan het denken. Zo is uiteindelijk de bewegingsweide ontstaan.
Ongeveer dertig paarden staan nu het hele jaar door buiten in een kudde.  In de zomer is dat geen probleem, maar om de winter goed door te komen zijn er de nodige maatregelen genomen. Er kwam een inloopstal, waar de paarden overigens weinig gebruik van maken, en er werd een lang pad naar het einde van het weiland aangelegd, zodat de paarden de benen kunnen strekken zonder in de modder weg te zakken.
Naast een groot weiland dat altijd toegankelijk is voor de paarden, zijn er drie kleinere weilanden van elk een hectare. De paarden begrazen het ene weiland na het andere. De mest op het weiland wordt gesleept. Een bijkomend voordeel is dat de paarden gewend raken aan grote voertuigen en op buitenrit niet meer bang zijn voor tractors.
Het beheren van een kudde gaat gepaard met de nodige voorzorgsmaatregelen.  Ronald Lievens: “Midden in de winter kun je bijvoorbeeld geen nieuwe paarden introduceren. Dan staan veel paarden bij elkaar op het verharde gedeelte en daar moet je geen nieuw paard tussen gooien. We laten nieuwe paarden in de zomer eerst een tijd in een wei naast de kudde wennen. Daarna kun je ze zonder problemen bij elkaar laten.”

Redactie Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier