Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Sponsoring moederloze veulencentrale stopgezet

Ingediend door jinke op 08 maart 2016 - 10:23
Pleegmerrie met veulen

Voerbedrijf Pavo is na acht jaar gestopt met de sponsoring van de moederloze veulencentrale. Bij deze centrale konden veulens terecht waarvan de merrie tijdens de bevalling was overleden. Ook voor veulens die door de merrie werden verstoten, was de centrale een uitkomst.

Pavo is gestopt omdat steeds meer bemiddelingen tussen moederloze veulens en pleegmoeders tot stand komen via Facebook. Er zijn twee initiatieven op Facebook die de mogelijkheid bieden een oproep te plaatsen. Dierenkliniek Dennenoord in het Brabantse Duizel is een alternatief. Zij hebben het hele seizoen pleegmoeders beschikbaar.

Pavo heeft op zijn website een aantal tips staan voor het geval er een pleegmoeder nodig is. Een pleegmoeder is vaak niet direct voorhanden. Omdat de eerste uren na de geboorte van levensbelang zijn voor het veulen, komt de zorg - zoals het toedienen van biest - neer op de eigenaar. Daarna is snel handelen noodzakelijk, want een veulen kan tot het een week oud is bij een pleegmoeder worden ondergebracht. Een match komt lang niet altijd direct tot stand. Soms moeten verschillende merries ‘uitgeprobeerd’ worden alvorens de juiste combinatie gevonden is.  ''Lukt het niet om een geschikte pleegmoeder te vinden, dan kan het veulen met de fles grootgebracht worden. Er is een kans dat flessenveulens later afwijkend of vervelend gedrag vertonen. Laat het veulen in een groep opgroeien om dit te voorkomen'', aldus Pavo.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier