Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Speurtocht naar Mechelse kalkoenkop in Nederland

Ingediend door jinke op 06 juli 2020 - 11:41

Het Belgische Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) spant zich in voor het behoud van de Mechelse kalkoenkop. Van dit ras zijn nog enkele hennen en hanen over. Voor zover bekend beschikken alleen fokkers in België, Frankrijk en Duitsland over exemplaren van dit zeer zeldzame ras. Maar misschien zijn er ook nog Mechelse kalkoenkoppen in Nederland.

Danny Vermeeren roept Nederlandse fokkers op zich te melden. ''In België houden wij ons al enige tijd bezig met het zoeken van mensen die Mechelse kalkoenkoppen fokken. We werken met een team van wetenschappers van de universiteit van Leuven. Van alle kippen (ook hanen) die in aanmerking komen, worden er dna-bloedstalen genomen. Alle dieren worden volledig opgemeten en gefotografeerd. Dat is de basis voor het opzetten van een fokprogramma'', aldus Vermeeren.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De Mechelse kalkoenkop heeft zijn naam te danken aan een kleine drierijige kam, een opvallende keelwam, geen kinlellen en grote iets afhangende oren. Het is een oud Vlaams ras dat vooral voor de Duitse markt is ontwikkeld door het Mechels hoen te kruisen met de wat zwaardere Brugse vechter. De Mechelse kalkoenkop is zwaarder, grover en iets hoger op de poten dan het oorspronkelijke Mechels hoen. Het is een dubbeldoelras. De hennen leggen tot 200 eieren per jaar, de hanen hebben een gewicht tussen 3-4 kg.

Door inkruisen met het gewoon Mechels hoen en andere rassen is de 'verwatering' van het ras volop bezig, aldus SLE. ''Echt goede dieren zijn bijna niet meer te vinden. Het inbrengen van witte dieren is volledig uit den boze omdat wit onderhuids aanwezig blijft en in de nakomelingen terug opduikt. Ook het inbrengen van rassen met staande kan en kinlellen is niet aan te raden zonder generaties lange selectie en verwijdering van de nakomelingen die niet voldoen uit de foklijnen''.  
Een Mechelse kalkoenkop met kinlellellen is GEEN Mechelse kalkoenkop. Ook bij de hen mogen geen kinlelellen te zien zijn, benadrukt het SLE.

Contact: [email protected]

Redactie Levende Have/ Foto: SLE

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier