Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

SP wil verbod op onthoornen geiten kinderboerderij

Ingediend door jinke op 10 juli 2016 - 11:31
geiten met hoorns

Ook voor geiten op kinderboerderijen zou het verbod op onthoornen moeten gelden. Dat vindt de SP-fractie in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil de keuze voor het al dan niet onthoornen overlaten aan de beheerder van de kinderboerderij. De Partij voor de Dieren pleit voor een inventarisatie van alternatieven.

De leden van de SP-fractie vinden het niet terecht dat het onthoornen van geitenlammeren op kinderboerderijen opnieuw wordt toegestaan. Ze willen overal waar dit kan, ingrepen vermijden. Onthoornen is volgens hen een ingreep die vermeden kan worden, temeer gezien het feit dat er alternatieven voorhanden zijn. 
 
Nu de de regering streeft naar het verminderen en uiteindelijk verbieden van lichamelijke ingrepen bij dieren, vraagt de SP-fractie zich af waarom  kinderboerderijen nog een vrije keuze gelaten. Volgens Van Dam heeft dat met de veiligheid te maken. Op kinderboerderijen is het contact tussen dieren en kinderen belangrijk. Om de veiligheid van kinderen op kinderboerderijen te waarborgen is er voor gekozen toe te staan om de hoorns te verwijderen. 
Ook de leden van de fractie van de Partij voor de Dieren zijn het hiermee niet eens. Ze betreuren het dat de staatssecretaris zich beroept op het veilgheidsargument. Ze vragen hem een inventarisatie te maken van alternatieve oplossingen, zodat er ook een einde komt aan het onthoornen van geitenlammeren op kinderboerderijen. Van Dam gaat hier in de beantwoording van de vragen verder niet op in.
 
Redactie Levende Have
 
Zie ook wiki over

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier