Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schouten ziet voorlopig af van ophokplicht voor commercieel pluimvee

Ingediend door jinke op 16 januari 2020 - 20:15
kippenuitloop

Minister Schouten ziet voorlopig geen aanleiding om een ophokplicht in te stellen voor commercieel pluimvee. Organisaties van pluimveehouders hadden daar om gevraagd vanwege de dreiging van vogelgriep. Volgens Schouten is er geen acuut gevaar omdat de najaarstrek van wilde vogels voorbij is.

De pluimveeorganisaties vrezen wel voor een uitbraak van het hoogpathogene H5N8, het vogelgriepvirus dat op dit moment in Polen, Hongarije, Slowakije en Roemenië actief rondwaart. In dit deel van Europa is het virus behoorlijk actief. Er worden besmettingen gemeld van diverse pluimveebedrijven. 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Update 24 januari
Schouten heeft de deskundigengroep dierziekten geraadpleegd en gevraagd naar het risico op verspreiding via wilde vogels. De groep stelt: er zijn tot dusver geen besmette wilde vogels aangetroffen in Nederland. In de hele EU zijn er slechts twee besmettingen bij wilde vogels gerapporteerd, terwijl er in de Europese lidstaten een monitoringplicht voor vogelgriep bestaat voor dood gevonden wilde vogels. Het lijkt het er op dat dit virus weinig sterfte veroorzaakt onder wilde vogels. Gezien het patroon van uitbraken in pluimvee, is het minder waarschijnlijk dat er HPAI onder de wilde vogelpopulatie in Nederland circuleert, echter dit is nooit geheel uit te sluiten omdat niet alle HPAI virussen gepaard gaan met verhoogde sterfte. Het virus lijkt verwant aan een H5N8 virus dat in 2018/2019 in Afrika is aangetroffen.

Redactie Levende Have

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier