Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schouten wil geen levenslang houdverbod

Ingediend door jinke op 04 november 2021 - 10:03

Demissionair landbouwminister Schouten wil geen levenslang houdverbod in geval van ernstige dierenmishandeling. Dit schrijft ze in antwoord op vragen van kamerlid Joost Eerdmans (JA21).

Het houdverbod is in een wetsvoorstel dat nog door het parlement moet worden goedgekeurd, vastgesteld op maximaal 10 jaar. Ze merkt op dat 10 jaar al twee keer zo lang is als de maximale duur van andere gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregelen die op grond van artikel 38v van het Wetboek van Strafrecht kunnen worden opgelegd.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De mogelijkheid om een houdverbod voor een langere duur dan tien jaar of zelfs levenslang op te leggen, is volgens het kabinet zeer onwenselijk. Het houdverbod dient om de maatschappij te beschermen en nieuw dierenleed te voorkomen. De inhoud en de duur van het houdverbod moeten proportioneel zijn. ''Gelet op de relatieve ernst van de strafbare feiten betreffende dierenmishandeling en –verwaarlozing ten opzichte van andere strafbare feiten zoals levens- en zedendelicten, wordt de mogelijkheid om op voorhand een houdverbod voor een langere duur dan tien jaar op te leggen dan ook niet proportioneel geacht. In de praktijk blijkt daaraan ook geen behoefte te bestaan, nu door strafrechters zelden een houdverbod voor een langere duur dan drie jaar wordt opgelegd'', aldus Schouten. Ze wijst erop dat wanneer een dierhouder zich opnieuw schuldig maakt aan een vergelijkbare overtreding, er handhavend kan worden opgetreden en gebruik worden gemaakt van het beschikbare bestuursrechtelijke en strafrechtelijke instrumentarium.

Eerdmans had de vragen gesteld naar aanleiding van een bericht over een Venlose paardenhouder bij wie 33 verwaarloosde paarden in beslag zijn genomen. In 2013 is eenzelfde aantal paarden van dezelfde houder ook al in beslag genomen. De paarden verbleven destijds op Texel. Eerdmans verbaast zich erover dat deze paardenhouder opnieuw paarden kon houden. Schouten laat zich niet uit over een individuele strafzaak.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier