Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schouten past meldingstermijn lammeren van melkgeiten aan

Ingediend door jinke op 07 september 2019 - 09:17

Om een beter beeld te krijgen van de sterfte onder geitenlammeren in de melkgeitenhouderij, gaat landbouwminister Carola Schouten de regels voor identificatie en registratie (I&R) aanscherpen. Lammeren moeten voortaan binnen zeven dagen worden aangemeld bij de I&R database.

Schouten wil een einde maken aan de onduidelijkheid over het lot van vooral boklammeren. Jaarlijks ''verdwijnen'' er 17.500 bokjes. Het is een publiek geheim dat deze bokjes op het bedrijf worden gedood of zonder registratie worden afgevoerd naar een mesterij. Lammeren hoeven nu pas een half jaar na geboorte te worden aangemeld.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Door de meldingstermijn te vervroegen naar zeven dagen, hoopt Schouten dat de geboorte van de bokjes toch geregistreerd wordt. Volgens de nieuwe regels moeten de melkgeitenhouders ook het geslacht en de exacte geboortedatum van het lam registreren in het I&R-systeem en doodgeboortes melden. Met deze uitgebreidere informatie is een betere analyse van sterfte mogelijk, verwacht ze.

Minister Schouten maakt de aanscherping van de regels bekend in een brief aan de Tweede Kamer (zie bijlage). Daarin heeft ze het uitsluitend over de lammeren van melkgeiten. Het gaat om naar schatting 400 melkgeitenbedrijven die te maken krijgen met de nieuwe meldingstermijn.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier