Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schouten laat eisen keurmerk paard en welzijn toetsen

Ingediend door jinke op 03 oktober 2018 - 20:17

Voordat zij het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW) goedkeurt, laat minister Schouten toetsen of de eisen gelijk zijn aan die van de Gids Goede Praktijken van de Sectorraad Paarden. De uitkomst van de toets is bepalend voor de vraag of ze geld wil steken in de toepassing en verspreiding van het keurmerk.

De Stichting Dier & Recht heeft kritiek geuit op het keurmerk. De criteria zouden veel te zwak zijn. Er worden lagere eisen gesteld dan in de Gids Goede Praktijken (zie bijlage). Om in aanmerking te komen voor een keurmerk is het niet verplicht om paarden dagelijks langer dan een halfuur los te laten lopen. Dit terwijl in de Gids Goede Praktijken wordt gesproken over minimaal vier uur beweging.

Cadeautje kopen bij bol.com? klik hier en steun met je aankoop levende have

Marianne Sloet, voorzitter van de commissie van deskundigen van het keurmerk, schrijft op 2 oktober in een column op horses.nl: vier uur beweging in de zomer en twee uur in de winter is een prima streven. ''Daar is geen mens op tegen. Het is op dit moment voor veel eigenaren al een hele stap om het aan te durven hun paard überhaupt los te laten lopen. Dát veranderen is wat het KPW met haar minimale eis ten aanzien van vrije beweging hoopt te bereiken.''

Sloet verwacht dat de minimale bewegingseis paardenhouders ertoe zal aanzetten om hun paard meer bewegingsvrijheid te geven. Zijn de ervaringen positief ''dan zal het paardeneigenaren over de streep trekken om het loslopen langer en vaker aan te durven''.
Of ze het daar op het ministerie van landbouw mee eens zijn, valt nog te bezien.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier