Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schouten kritisch over aanpak vogelgriep

Ingediend door jinke op 09 januari 2021 - 10:05
vogelgriep

Landbouwminister Carola Schouten heeft kritiek op haar eigen aanpak van vogelgriep. ''We hebben in Nederland de afgelopen jaren veel energie gestoken in onderzoek en het optimaliseren van de preventie. Dat is niet voldoende gebleken om de vogelgriepuitbraken te stoppen”, zo laat ze de Tweede Kamer weten.

Niet dat ze met de huidige aanpak (monitoring en nadruk op bedrijfshygiëne) wil stoppen, maar er moet duidelijk een tandje bij. De VVD heeft gepleit voor een meer Europese aanpak. Als de besmettingen de komende tijd sterk doorzetten, wil Schouten daar aandacht voor vragen in de Landbouwraad, het orgaan van de Europese landbouwministers.

Teken de petitie voor vaccinatie van vogelgriep. Klik hier

Ook elders in Europa grijpt het vogelgriepvirus om zich heen, in Duitsland, België en Frankrijk hebben zich besmettingen voorgedaan op grote pluimveebedrijven. De Fransen hebben al meer dan 400.000 eenden gedood en gaan er nog meer afmaken. China heeft de grenzen gesloten voor alle pluimveeproducten, inclusief de lucratieve ganzenleverproducten. Om de grenzen weer open te krijgen, moeten de eenden uit gebieden waar besmettingen heersen worden gedood.
De meest recente uitbraken in Duitsland betroffen drie kalkoenbedrijven. Het aantal besmettingen in Nederland is met tien bedrijven van de in totaal 1800 nog altijd niet veel -  van de ruim 90 miljoen kippen, zijn er inmiddels een half miljoen gedood - maar genoeg om gevolgen te hebben voor de export naar derde landen. 

Monitoring (het geregeld testen op de aanwezigheid van vogelgriep) en bedrijfshygiene hebben de insleep van het virus niet tegen kunnen houden. In de samen met de sector opgestelde ''Roadmap Vogelgriep'' staat nog een aantal andere maatregelen genoemd, zoals vaccinatie (lees het artikel Waarom wordt er niet gevaccineerd tegen vogelgriep?'') en verplaatsing van bedrijven naar minder waterrijke gebieden. AVINED, LNV en de Dierenbescherming werken aan een plan van aanpak voor zogeheten ''structuurmaatregelen''. Schouten heeft dus nog wat achter de hand en hoeft niet perse naar Brussel om aanvullende maatregelen te realiseren. Probleem is alleen dat zowel vaccinatie als verplaatsing van stallen op grote weerstand stuiten bij bedrijven. 

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier