Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schmallenbergvirus weer actief in Nederland

Ingediend door jinke op 17 november 2014 - 09:48

Het Schmallenbergvirus is weer actief in Nederland. Nadat onlangs uit Duitsland al de eerste signalen kwamen over de aanwezigheid van het virus, heeft het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad nu ook bij enkele Nederlandse runderen het virus aangetroffen.

Schmallenbergvirus-infecties tijdens de dracht kunnen leiden tot de geboorte van kalveren of lammeren met afwijkingen of tot het verwerpen van de vrucht. Maar het bericht van het CVI is geen reden tot grote ongerustheid, want het merendeel van de volwassen runderen en schapen heeft antistoffen. In Nederland werd het virus voor het laatst eind 2012 waargenomen.

Steekproef-onderzoek van rundvee, uitgevoerd door GD in de winter van 2013-2014, toonde aan dat rond 80% van de volwassen koeien over afweerstoffen beschikt. Deze dieren zullen bij nieuwe viruscirculatie geen afwijkende kalveren krijgen. Dat kan wel gebeuren bij vaarzen, omdat zij mogelijk nog geen infectie hadden doorgemaakt en daardoor geen afweerstoffen hebben. Ook uit jonge schapen kunnen mogelijk afwijkende lammeren worden geboren. In situaties als deze kunnen veehouders het beste contact opnemen met de dierenarts, adviseert het CVI. 

Redactie Levende Have/Bron: CVI

Eerder bericht:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier