Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schmallenbergvirus: eerste misvormde lammeren geboren

Ingediend door jinke op 12 januari 2017 - 20:47
De eerste lammeren met afwijkingen ten gevolge van het Schmallenbergvirus zijn geboren. Dat heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren bekend gemaakt. Op dit moment worden meerdere lammeren met aangeboren afwijkingen onderzocht op de aawezigheid van het Schmallenbergvirus. 
 
Er werd al een tijdje voor geaarschuwd dat het Schmallenbergvirus weer actief zou kunnen worden in Nederland. De huidige gevallen zijn veroorzaakt doordat drachtige ooien zonder weerstand in het knuttenseizoen besmet zijn geraakt.  Knutten dragen het virus over op schapen en koeien.
 
In 2011 kwamen  bij een toenmalige uitbraak op een aantal bedrijven waar al vroeg lammeren worden geboren, soms grote aantallen lammeren met aangeboren afwijkingen ter wereld. In 2011/2012 nam het aantal lammeren met aangeboren afwijkingen per bedrijf naarmate het aflammerseizoen vorderde snel af.
 
Het Schmallenbergvirus kan vanwege de aangeboren afwijkingen ook zorgen voor moeilijke geboortes. Het virus kan leiden tot het afbreken van de dracht, meestal alleen in het eerste stadium van de dracht. In 2011/2012 werden soms ook een afwijkende draagtijd en/of een afwijkende hoeveelheid vruchtwater waargenomen bij de ooien. Dieren die de infectie hebben doorgemaakt maken antistoffen aan. In 2012 bleek uit onderzoek onder veehouders en dierenartsen die nauw contact hadden gehad met misvormd geboren lammeren dat het Schmallewnbergvirus geen zoönoseverwekker is.

Komen er bij jou ook pas geboren lammeren met afwijkingen voor? Neem dan contact op met je dierenarts. 
 
Redactie Levende Have/ Bron: GD

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier