Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schapenhouder Hedikhuizen verliest 29 schapen

Ingediend door jinke op 16 mei 2020 - 19:38

Mogelijk een wolf of een hond heeft huis gehouden in de schaapskudde van Jos Verhulst in het Brabantse Hedikhuizen. Op vrijdag 15 mei trof hij negen dode schapen en acht lichtgewonden aan, een dag later nog eens twintig dode schapen.

Verhulst heeft zijn schapen op een dijk lopen. Hij heeft de rest van de kudde daar nu weggehaald. Over de doodsoorzaak zegt hij op de website van omroep Brabant: "Het zijn duidelijk beten.Het is alleen nog de vraag of dit door een hond of een wolf gedaan is. Dat wordt alleen door DNA-onderzoek duidelijk." 
Omroep Brabant meldt dat een paardenhouder uit Hedikhuizen 's nachts een wolf heeft gesignaleerd. Ook bij de buurman van Jos Verhulst zijn drie schapen doodgebeten.

Iets kopen bij bol.com? Klk hier en steun met je aankoop Levende Have

Met 32 dode schapen in één weekend is er sprake van een triest record. Glenn Lelieveld van Wolvenmeldpunt houd er ernstig rekening mee dat de dader een wolf is. Bij één schaap  waren de ingewanden eruit getrokken. "Een wolf laat de maag en darmen liggen, omdat daar plantenresten in zitten. Die resten kunnen door een wolf niet worden verteerd, daar kunnen ze echt last van krijgen. Het hart en de longen eten ze wel, en die zijn verdwenen. Dit zou het klassieke voorbeeld van een wolf kunnen zijn, maar nogmaals, met zekerheid kunnen we dit niet zeggen totdat de uitslagen van het onderzoek er zijn", aldus Lelieveld op omroepbrabant.nl.

Als het om een wolf gaat, dan valt niet uit te sluiten dat het hetzelfde dier is dat op 12 mei schapen in Wijk en Aalburg (Gelderland) en op 13 mei in Aalst (Gelderland) heeft toegeslagen. De wolf zou dan tussen 13 en 15 mei de Maas zijn overgestoken.

Update 20 mei 2020
Dodental loopt op naar 43
Op 19 mei trof Jos Verhulst opnieuw elf dode schapen aan op een dijk in Bokhoven. De provincie Brabant heeft naar aanleiding van de berichten over de enorme schade onder schapen flexibele elektrische afrastering beschikbaar gesteld aan schapenboeren in het gebied. Jos Verhulst geeft op de website van Omroep Brabant te kennen dat hij niets ziet in wolfwerende netten. ''Dit is misschien leuk voor een hobbyboer met acht schapen, maar ik heb honderd kilometer afrastering nodig".

Update 23 mei 2020
LTO meldt dat het aantal dode schapen en lammeren in het gebied inmiddels is opgelopen tot 58. Ook een hobbyhouder in een woonwijk in Vlijmen meldt dat er dode dieren zijn te betreuren.  'Dit kan echt niet, deze wolf moet weg', zegt Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter van de vakgroep schapenhouderij van LTO op nieuweoogst.nl.

Update 25 mei 2020
Bij BIJ12 ( de instantie die schademeldingen afhandelt) zijn sinds begin april meldingen binnengekomen van 106 dode schapen, twee Schotse Hooglanders en een kalf. Tachtig daarvan zijn slachtoffer van een wolf.

Update 12 juni 2020
Bij BIJ12 zijn tussen 25 mei en 12 juni twaalf dode schapen aangemeld. De meldingen zijn afkomstig uit Wijk en Aalburg (ten noorden van de Maas), Sterksel, Heeze, Herpt. Voor de gemeente Heusden is de ''alarmfase'' opgeheven. Vermoed wordt dat de wolf die daar grote schade heeft aangericht, is vertrokken.Op nieuweoogst.nl zegt gedeputeerde Lemkes-Straver: 'We zijn erg blij dat onze inzet op preventie heeft gewerkt en de wolf inderdaad lijkt te zijn vertrokken. Dat kon alleen maar door goed samen te werken met de boeren. Want we willen als provincie niet alleen de internationaal beschermde wolf beschermen, maar ook onze boeren zo goed mogelijk bijstaan om hun vee te beschermen.''

Redactie Levende Have

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier