Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schaduw, schaduw en nog eens schaduw

Ingediend door jinke op 07 augustus 2020 - 11:04

Schapen, geiten, paarden, ezels, varkens, koeien, kippen - alle dieren hebben schaduw nodig. Zeker op dagen dat de temperatuur oploopt tot boven de 23 graden en de zon grote delen van de dag schijnt: zorg voor schaduw, schaduw en nog eens schaduw.

In veel weilanden liggen op warme dagen de schapen te hijgen bij gebrek aan een boom of een afdak. Paarden staan de hele dag in de volle zon. Geiten, varkens, ezels en kippen hebben meestal wel ergens een plek waar ze zich kunnen terugtrekken: in struiken of een hok. Hobbyisten met een paar schapen kunnen vaak wel een voorziening treffen in een hitteperiode, al is het maar een kar in de wei waar de dieren onder kunnen kruipen. Maar de meeste schapen lopen vaak in grote koppels in een weiland waar geen schaduw te bekennen is. En de eigenaren van deze dieren hebben doorgaans ook geen enkele mogelijkheid om de schapen ergens onder dak te brengen.
 
Wakker Dier heeft een steekproef uitgevoerd in Noord-Holland. De organisatie trof duizenden hijgende schapen aan. “Schapen bij dertig graden in de volle zon laten staan, dat is onverantwoord. Het betekent hittestress en een marteling voor de dieren,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. ''Schapenboeren zijn duidelijk niet voorbereid op de hete zomers.''

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Zijn het bij de schapen vooral de grote aantallen en het gebrek aan huisvesting die op hete dagen tot misstanden leiden, bij paarden ontbreekt het vooral aan schuilstallen in de wei. Houders van paarden doen er goed aan de dieren naar huis te halen en ze daar op een koele plek te verzorgen.

Redactie Levende Have

hittestress

Meer weten over hittestress? Klik hier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier