Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schade bij pluimveehouders door vogelgriep bij hobbypluimvee

Ingediend door jinke op 09 oktober 2021 - 15:51

Vier pluimveehouders uit Lettele, Holten en Haarle zeggen tussen de vijf en tien miljoen schade te hebben geleden als gevolg van een besmetting met vogelgriep bij pluimvee van een hobbyhouder in Heeten.

De besmetting kwam aan het licht op 24 augustus, waarna het ministerie van LNV onmiddellijk een beperkings- en toezichtsgebied van 3 en 10 km instelde. In het verleden hoefden besmettingen bij hobbypluimvee niet te leiden tot vergaande maatregelen, maar Europese regels schrijven sinds kort anders voor.

Teken de petitie voor vaccinatie van hobbypluimvee. Klik hier

De pluimveehouders zijn nog altijd verbaasd over het grote aantal vogels dat door de hobbypluimveehouder werd gehouden (1400). Ze weten bovendien te melden dat twintig dieren niet gedood zijn, omdat ze tot een zeldzaam ras behoren. Ze zijn nog altijd boos over de gang van zaken en kijken terug op een ''zware periode'', zo laten ze via pluimveeweb.nl weten. Waar het bedrag op is gebaseerd, vertellen de pluimveehouders niet. Wel staat in het bericht op pluimveeweb.nl te lezen dat de regels streng werden gehandhaafd: ''een scheurtje in een blauwe ontsmettingshoes over de schoenen en een kop koffie voor de chauffeur tijdens het lossen van voer leverde meteen een stevige boete op.''

Vleeskuikenhouder Beltman uit Lettele zegt: ''Waar wij als pluimveesector aan zoveel regels en eisen moeten voldoen, daar kan dus een hobbyist zonder enige vergunning 1.400 watervogels houden. En waarschijnlijk ook zonder pluimveerechten, wat dan een economisch delict is.”

Landbouwminister Schouten heeft onlangs in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hobbymatige houders met meer dan 250 dieren zich wel moeten laten registreren bij rvo.nl

Redactie Levende Have

Eerder bericht: 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier