Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Samenleven met de wolf: Belgen mobiliseren vrijwilligers

Ingediend door jinke op 01 maart 2019 - 09:24

Belgische natuurorganisaties hebben een ''wolf-fencing-team'' opgezet. Vrijwilligers gaan veehouders adviseren over hoe ze het beste beschermende maatregelen tegen wolven kunnen treffen.

Bij onze zuiderburen is de terugkeer van de wolf net zo'n hot topic als in Nederland.Het initiatief is genomen door Natuurpunt, Natagora en World Wildlife Fund (WWF). Natuurpunt en Natagora zijn Vlaamse en de Waalse natuurorganisaties die net als het WWF beschikken over veel vrijwilligers. Doelstelling is het conflictloos samenleven met de wolf.

Iets kopen bij Bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Goed opgeleide vrijwilligers gaan op basis van ervaringen in het buitenland advies verlenen rond de beste manieren om schade door wolven te vermijden. Het blijft niet bij advies over preventieve maatregelen, er worden ook vrijwilligers ingezet om omheiningen te plaatsen.Te denken valt aan het plaatsen van permanente rasters, verbeteren van bestaande rasters of hulp bij het plaatsen van tijdelijke rasters zoals de ‘noodkits’ van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). De noodkits zijn sets van mobiele wolfbestendige rasters die het ANB voor een korte periode uitleent aan veehouders om te vermijden dat wolven na een eerste aanval nog terugkomen en daarbij verdere schade aanrichten.

In het voorjaar gaan de eerste teams op pad.
Meer info, zie wolffencing.be

Redactie Levende Have/foto: Pixabay

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier