Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ruim dertig zeldzame rassen in kritieke toestand

Ingediend door jinke op 16 oktober 2019 - 12:04

Van de 140 Nederlandse zeldzame huisdierrassen bevinden ruim dertig zich in kritieke toestand. Het aantal vrouwelijke dieren bedraagt minder dan 300. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Roodbont Fries Vee, maar ook voor het Bonte Bentheimer varken.

Dit blijkt uit het meest recente overzicht dat Wageningen Universiteit bijhoudt van de stand van onze zeldzame (landbouw)huisdierrassen. Van de Nederlandse konijnenrassen verkeert meer dan de helft in kritieke toestand. Deze rassen beschikken over niet meer dan dertig tot zestig vrouwelijke dieren. De Nederlandse kleurdwerg doet het goed en is met 2500 vrouwelijke dieren uit de gevarenzone.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De vijf eendenrassen staan er slecht voor. Alleen de Hollandse kwaker behoort met 750 vrouwelijke dieren tot de categorie ''bedreigd'' in plaats van ''kritiek''. 
Bij de kippenrassen staat de Hollandse kriel er met 1800 vrouwelijke dieren het beste voor. De overige rassen staan te boek als '''kritiek'' en ''bedreigd''. 

Geen van de schapenrassen verkeert in kritieke toestand. Het Kempisch heideschaap, de Swifter en de Texelaar doen het zelfs goed. Het Nederlandse melkschaap zit daarentegen met niet meer dan 450 vrouwelijke dieren in de categorie ''bedreigd''. Diezelfde status is van toepassing op de geitenrassen, met uitzondering van de Nederlandse melkgeit.

Voor het totaaloverzicht, zie bijlage.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier