Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

RIVM: 'Sluiting geitenbedrijven kan noodzakelijk zijn'

Ingediend door jinke op 30 augustus 2009 - 10:03

Sluting van melkgeitenbedrijven kan noodzakelijk zijn als in 2010 het aantal menselijke besmettingen met Q-koorts niet duidelijk afneemt. Dat stelt directeur R. Coutinho van het RIVM. Hij adviseert minister Verburg van landbouw en minister Klink van Volksgezondheid met deze ''ingrijpende strategie'' nu al rekening te houden.

Beide ministers hebben echter in een brief aan de Tweede Kamer laten weten sluiting ''niet proportioneel'' te vinden. ''De effecten van het sluiten en/of verplaatsen van stallen zijn niet bekend. Daarbij moet ook worden bedacht dat de bacterie mogelijk al wijdverspreid in het milieu aanwezig is, lang overleeft en over nog onbekende afstanden verwaait. Hieruit leiden wij af dat zelfs als de maatregelen wel effectief zijn, in 2010 nog steeds veel mensen ziek kunnen worden.''

Wel nemen beide ministers een aantal andere adviezen over, zoals tankmelkonderzoek bij alle geitenbedrijven. Het doel van het nieuwe systeem is om bedrijven die nu nog vrij zijn van C. burnetii (70 procent van alle geitenbedrijven) vrij te houden. ''Op die manier voorkomen we dat nieuwe bronnen voor de epidemie ontstaan. De bedoeling is het nieuwe systeem nog dit najaar in werking te laten gaan. Als gevolg van de indeling van bedrijven in C. burnetii positief en negatief kan en zal ook gericht beleid ingezet worden op het reguleren van het diertransport. Daartoe zullen er als eerste stap voorschriften komen die tot doel hebben de aanvoer van dieren van besmette bedrijven op vrije bedrijven te voorkomen'', aldus de ministers in een brief aan de Tweede Kamer.

De Q-koorts bacterie is wijd verspreid in Nederland. Vooral in de omgeving van geitenbedrijven. Zo'n dertig procent van deze bedrijven is besmet. Tankmelkonderzoek moet nu uitwijzen waar deze bedrijven zich precies bevinden. Coutinho verwacht dat het aantal besmettingen bij mensen dit jaar nog iets verder zal oplopen. De teller staat inmiddels op ruim 2000. Vijf patienten zijn overleden. Bij allen was sprake van ''onderliggend lijden''.Dit jaar wordt alleen op bedrijven, kinderboerderijen en zorgboerderijen in de besmette gebieden gevaccineerd. Over de vaccinatiecampagne van volgend jaar(verplicht of vrijwillig in het hele land?) komen dit najaar nadere mededelingen.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier