Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Resistentie wormen tegen ivermectine aangetoond

Ingediend door jinke op 04 november 2010 - 14:28
Resistentie wormen tegen ivermectine

Op drie schapenbedrijven is resistentie van maagdarmwormen tegen ivermectine aangetoond. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. Een behandeling met moxidectine bleek nog wel goede resultaten op te leveren.

Het onderzoek is uitgevoerd in het najaar van 2009. Al geruime tijd bestaat het vermoeden dat maagdarmwormen ook in Nederland ongevoelig worden voor ontwormingsmiddelen. Deze resistentie is aanleiding om de middelen uit de vrije verkoop te halen. Ze mogen alleen nog worden verstrekt via een recept van de dierenarts.

Op de drie schapenbedrijven zijn lammeren getest na toediening van ivermectine en moxidectine. De behandeling met ivermectine leidde tot een afname van de uitstoot van wormeitjes met respectievelijk 94,6, 63 en 59 procent. Moxidectine had een 100% reductie van eitjesuitstoot tot gevolg.

Vooral de haemonchus contortus blijkt resistent te zijn geworden tegen ivermectine. Maar ook de Teladorsagia circumcincta  kwam op een van de bedrijven na ontwormen met ivermectine nog voor.

Op deze website is een dossier in de maak over een duurzame aanpak bij de bestrijding van maagdarmwormen.

Dossier

Comments

Ingediend door Anoniem op 06 november 2010 - 15:11

Ik werd ook geconfronteerd met de slechte conditie van enkele schapen en lammeren! Eerst dacht ik het ligt aan de bemesting (varkensmest).Ik verweid elke veertien dagen en heb in Juli de weide helemaal gemaaid/gehooid. Daarna zoals genoemd bemest. Maar sommige waren/bleven dun op de mest.Ik had met Dectomax(23/9) ontwormd en dacht hier kan het niet aan liggen. Overleg met de veearts; mest ingeleverd. Uitslag vol wormen en een ander middel Endex.
Nu maar afwachten,
Graag reactie en groet van Richard

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier