Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Rechter maakt eind aan strijd over opvang konijnen

Ingediend door jinke op 23 september 2022 - 09:03

De eigenaar van Konijnenherberg in Moergestel mag de eigenaar van Chews and Nibbles/Chews and Shelter in Breda niet langer betichten van oplichting en het onthouden van medische zorg aan zijn dieren. Dat heeft de rechter in een kort geding bepaald. Berichten van die strekking op social media moeten worden verwijderd. Gebeurt dat niet, dan volgt er een dwangsom die oploopt tot €5000.

Het was de ene konijnenhouder versus de andere bij de rechtbank in Breda. Beiden doen ze aan opvang van konijnen, maar daarmee houdt de overeenkomst wel zo'n beetje op. De ene zorgt niet goed voor de konijnen, vindt ander. Daar is op social media ruchtbaarheid aan gegeven. Er zijn ook oproepen geplaatst om klachten te melden. Met alle gevolgen van dien. Berichten over ''wanpraktijken'' en ''verwaarlozing'' bij Chews and Nibbles hebben volgens de eigenaar geleid tot doodsbedreigingen en zwaar omzetverlies. De schade zou zijn opgelopen tot €50.000.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Volgens de eigenaar van de Konijnenherberg zijn de hokken waarin de eigenaar van Chews and Nibbles/Chews and Shelter de konijnen huisvest veel te klein. Volgens de eigenaar van de winkel in Breda klopt het dat konijnen in een kleine kooi zitten, maar dat is alleen als ze net zijn gebracht. Na verloop van tijd gaan ze naar een grotere kooi. Tijdens de zitting gaf hij aan dat pas als ze merken dat een konijn meer ruimte nodig heeft, er een grotere ren van 120 cm wordt gebruikt. Volgens hem komt dat echter niet vaak voor. ''Ervaring leert dat konijnen behoefte hebben aan veiligheid en overzicht. Een kleine kooi biedt hen dat gevoel'', zei de eigenaar van de konijnenwinkel in Breda tijdens de zitting.

In de twee uur dat de zitting duurde, slaagde de rechter er niet in de twee partijen nader tot elkaar te brengen. Hij stelt vast dat beiden verschillend denken over dierenwelzijn. ''Gedaagden zijn van mening dat de kooien die eiser gebruikt te klein zijn, terwijl eiser van mening is dat een kleine kooi in het belang van het welzijn van het konijn is'', aldus de uitspraak.
De omvang van de kooien en de vraag of het gebruik van de kooien door Chews and Nibbles/Chews and Shelter wettelijk is toegestaan, waren overigens niet hetgeen waarvoor de eigenaar van de konijnenopvang in Breda naar rechter was gestapt. Het ging hem om de vraag: mag je berichten verspreiden over vermeende wanpraktijken, valt dat onder vrijheid van meningsuiting of is dat een onrechtmatige daad? De rechter oordeelt dat de ene partij over de andere mag zeggen dat hij niet van konijnen houdt en een vreselijke opvang heeft. Dat is volgens de rechter overduidelijk een mening. Maar uitspraken dat Chews and Nibbles/Chews and Shelter mensen oplicht, de konijnen geen eten geeft en ook geen medische zorg, behoren tot de categorie beschuldigingen en die moeten wel worden aangetoond. Dat is niet gebeurd.

Redactie Levende Have/ECLI:NL:RBZWB:2022:5501 - C/02/400017 / KG ZA 22-369/Foto Pixnio.com

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier