Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ras van koe bepalen via DNA-onderzoek

Ingediend door jinke op 16 december 2018 - 09:09

Van koeien kan nu via DNA-onderzoek worden bepaald tot welk ras ze behoren. Een test kost €65 en kan worden aangevraagd na afspraak met een rasvereniging of stamboekorganisatie.

Met behulp van de test kunnen koeien, waarvan stamboekgegevens ontbreken, toch worden ingeschreven. Als blijkt dat ze tot een van de zeldzame rassen behoren, kunnen ze worden opgenomen in het zogeheten paraplubestand.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Voorafgaand aan de test beoordeelt de rasvereniging of stamboekorganisatie aan de hand van uiterlijke kenmerken of de koe wellicht tot een van de zeldzame rassen behoort. De organisatie stuurt vervolgens een haarmonster op naar een laboratorium. Komt uit die test een positief antwoord, dan wordt de koe opgenomen in de hoofdsectie van het stamboek. De eigenaar van de koe kan zich vervolgens inschrijven in het paraplubestand, De koe krijgt dan een bijbehorend vlaggetje in het I&R-systeem. Die status kan bescherming bieden in geval van een uitbraak van een besmettelijke dierziekte.

Heb je het vermoeden dat jouw koeien behoren tot een zeldzaam ras - roodbont Fries vee, Groninger blaarkop, Fries Hollands vee, Lakenvelder, brandrood rund - neem dan contact op met de bijbehorende rasvereniging.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier