Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Provinciebestuur dwarsboomt initiatef schuilstallen

Ingediend door jinke op 11 mei 2016 - 11:09
Schuilstal

Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland is negatief over het plan van GroenLinks om onder voorwaarden schuilstallen toe te staan in de provincie. Het college vreest een aantasting van de openheid van het landschap. 

Op 13 juni kunnen inwoners van de provincie inspreken. Uiteindelijk beslissen de statenleden van Noord-Holland over het voorstel. Zij kunnen het advies van het college terzijde leggen en het voorstel van GroenLinks alsnog aannemen. De inspraakavnd is daarom van groot belang voor de Noordhollandse houders van dieren die in hun wei een schuilstal willen plaatsen. Dat is tot dusver verboden in deze provincie.

Het college van Gedeputeerde Staten verwijst in een brief naar een onderzoek dat in opdracht van de provincie is uitgevoerd door LTO-noord. Deze boerenorganisatie zou in 2014 hebben vastgesteld dat de vraag naar schuilstallen gering is, maar dat deze zal toenemen en dat de kans bestaat dat de kwaliteit van het landschap daardoor achteruit gaat. Vanuit professionele veehouders is er geen behoefte aan schuilstallen, stelt het college van Gedeputeerde Staten vast. Het provinciaal toestaan van schuilstallen dient geen economisch belang. Het college gaat daarom uit van het landschappelijk belang, ''gericht op ruimtelijke kwaliteit'' en daarin passen geen schuilstallen, want die leiden tot verrommeling en het opdelen van percelen, aldus het college. ''Openheid is een van de kernwaarden van ruimtelijke kwaliteit.''

Dat het dierenwelzijn niet gediend is met een verbod op schuilstallen, wijst het colkege terzijde. Dat is een verantwoordelijkheid van de dierhouder. De eigenaar kan zijn dieren ook bij huis in een stal plaatsen.
 

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Lees ook nieuwsanalyse:

Meer over schuilstallen:

Dossier

Comments

Schuilstallen zijn nodig,daar hun wilde verwanten ook de schaduw opzoeken als het te heet word,anders krijgen ze net als mensen een zonnesteek. Ook als het heel erg slecht weer is,zoeken de wilde verwanten een plek im te schuilen,waar ze droog kunnen staan/liggen.

Misschien een idee om dit bericht op Facebook te zetten? Dan wordt het bereik nog groter.

het is voor het welzijn van het dier erg van belang dat ze een schuilstal hebben

In plaats van alles te dwarsbomen kunnen ze ook met een voorstel komen met een eis waaraan de schuilstal zou moeten voldoen om landschap vervuiling te voorkomen.

Ik ben juist een voorstander voor het plaatsen van schuilstallen, mits veilig gebouwd!
Dit komt alleen maar ten goede van de dieren die kunnen schuilen voor regen, wind en zon.
Dieren moeten kunnen schuilen in slecht weer periode's en bij een verbod op schuilstallen kunnen veel eigenaren niet hieraan voldoen. Met als gevolg dat veel paarden met die periode's dus op stal staan.
Een dier dat er op gemaakt is om te bewegen, bewegen is nodig voor de vertering van hun eten.
Door ze op te sluiten hebben ze geen mogelijkheid om in hun natuurlijke gedrag te uiten.

Misschien het plan van de Dierenbescherming "Gids Goede Praktijken" in te kijken.
http://www.sectorraadpaarden.nl/uploads/gids-voor-goede-praktijken-augu…

Ingediend door Anoniem op 13 mei 2016 - 09:52

We hebben hier altijd de mond vol en willen het braafste jongetje van de klas zijn, maar als het om de dieren gaat, geven we niet thuis. Ik heb enige jaren geleden in Engeland (omgeving Bristol) kunnen constateren dat men daar meer op heeft met de dieren. De dieren kunnen heerlijk beschutte plaatsen opzoeken en zijn niet overgeleverd aan de weerelementen. Van verrommeling heb ik niets gezien. GS heeft koudwatervrees en het zou verstandig zijn om onder bepaalde voorwaarden, schuilstallen toe te staan. Er zijn qua regelgeving voldoende mogelijkheden om verrommeling tegen te gaan door te handhaven.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier