Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Provincie Gelderland onderzoekt dood schapen Renkum

Ingediend door jinke op 28 maart 2023 - 19:40

De Provincie Gelderland doet onderzoek naar de dood van 21 schapen van Ellen en Serge van der Zweep uit Heteren. Ze zijn mogelijk gedood door een wolf. De schapen, onderdeel van een kudde van driehonderd dieren, zijn twee nachten achtereen aangevallen op een perceel in Renkum. 

BIJ12 doet zoals gebruikelijk onderzoek naar de doodsoorzaak en kijkt daarbij ook naar de afrastering. Dat de provincie nu ook bij het onderzoek is betrokken, duidt erop dat dit bestuursorgaan - verantwoordelijk voor het verstrekken van subsidie - meer duidelijkheid wil hebben over eventuele tekortkomingen van het wolfwerende raster. Landbouwminister Adema maakte vandaag in de Tweede Kamer de betrokkenheid van de provincie bij het onderzoek bekend gedurende het vragenuurtje: ''Gelderland wil weten wat er mis is gegaan en of het voorkomen had kunnen worden'', zei hij. In het overzicht van BIJ12 wordt overigens niet gesproken over 21, maar over 15 dode schapen.

Van der Zweep had sinds kort een wolfwerend raster rond het perceel in Renkum geïnstalleerd, nadat zijn schapen eerder waren aangevallen door een ewolf (GW3012f). Toen stonden ze achter schrikdraad waar geen spanning op zat. Sinds kort moest een zogeheten flexibel raster met zes draden, een hoogte van 1.20 m en een spanning van 6000 volt erop, de wolf op afstand houden. Veel meer kon hij niet doen, zei hij tegen Omroep Gelderland. Gevraagd naar de mogelijkheid van extra maatregelen, laat hij weten dat Ellen en hij twaalf kuddes hebben. Met zoveel dieren op zoveel verschillende plekken is een nachtkraal of het gebruik van kuddebewakingshonden niet praktisch.

Keurmerk en protocol nodig
Omroep Gelderland vroeg de ecoloog Rick van Malssen uit Elburg naar zijn visie. Hij heeft ervaring met het plaatsen van wolfwerende rasters en is ervan overtuigd dat rasters goed werken. Dat een wolf over de heining heen springt, valt niet uit te sluiten, alleen heeft hij het nog niet meegemaakt. "Een controle zou dierenhouders helpen om hun vee in de toekomst nog beter te beschermen'', aldus Malssen. ''Nog beter zou zijn om de heiningen van tevoren te controleren. Bijvoorbeeld via een keurmerk. BIJ12 zou dat prima kunnen doen. Er wordt tenslotte subsidie voor gevraagd, dus waarom zou er geen keurmerk voor de rasters zijn?"

Niet alleen een keurmerk, maar ook een protocol zou wenselijk zijn, laat een ingewijde weten. Daaraan zouden taxateurs van BIJ12 zich bij de inventarisatie van de beschermende maatregelen in geval van wolvenschade moeten houden. In het openbare bronoverzicht dat BIJ12 bijhoudt van alle schademeldingen, worden de beschermende maatregelen zoals vaste afrasteringen of flexnetten, slechts zeer beperkt omschreven. Daaruit valt niet af te leiden op welke punten bijvoorbeeld de flexnetten verbetering behoeven, aldus de ingewijde. 

Boer Burger Beweging: ''wolfwerende hek heeft niet geholpen''
De dood van 21 schapen in Renkum op 23 en 24 maart trok veel media-aandacht. Daarbij is veelvuldig de indruk gewekt dat wolfwerende rasters niet werken. Het was voor de Boer Burger Beweging reden om vragen te stellen aan de minister. Woordvoerder Van der Plas concludeert op voorhand dat het ''wolfwerende hek, waar mensen zo enthousiast over zijn, niet heeft geholpen.'' Ze wil dat probleemwolven worden afgeschoten. De Habitatrichtlijn biedt daartoe mogelijkheden. ''Het kan dus wel, waarom doen we dat dan niet? Ik vind het slappe hap. We moeten ervoor zorgen dat vee en mensen worden beschermd. Vanmorgen kreeg ik nog een mailtje van meldpunt Westerveld: meerdere wolven zijn gesignaleerd bij nieuwbouwwijken. Het is wachten totdat er iets gebeurt.''

Adema volgde de lijn van zijn collega Van der Wal, die hij verving. Deze heeft eerder al aangekondigd eerst een dialoog af te wachten en een zienswijze van de Raad voor Dierenaangelegenheden. ''Ik heb geen indicatie dat mensen op korte termijn worden aangevallen'', zei hij. Hij verwees voorts naar de subsidies die worden verstrekt om wolfwerende rasters te plaatsen. ''We ondersteunen veehouders maximaal.''

Renkum tweede dieptepunt eerste kwartaal
De 21 dode schapen in Renkum zijn na de 28 dode schapen in Appelscha het tweede trieste dieptepunt van het eerste kwartaal van dit jaar.
In januari waren er 48 meldingen (156 dode schapen, 1 dood paard, 1 dode geit en 1 dode hond), daarvan is in 31 gevallen bevestigd dat het ging om een wolf die in totaal 134 dodelijke slachtoffers maakte;
in februari waren er 31 meldingen (53 dode schapen, 1 dode geit, Shetland pony, en koe, 1 dood kalf en 3 dode damherten);
in maart 27 waren er meldingen (86 dode schapen, 1 dode geit, pony, 1 dood veulen en 3 dode damherten, alpaca's en kippen).
In geen van de gevallen van februari en maart is al bevestigd dat de dood is veroorzaakt door en wolf.
Evenmin is bekend of de dieren achter rasters werden gehouden die voldoen aan de adviezen van BIJ12.

In het dossier Wolven vind je meer informatie hoe je dieren kunt beschermen.
Zie ook Adviezen voor bescherming van vee

Redactie Levende Have/foto wikimedia commons

Eerder bericht:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier