Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Provincie Drenthe spant zich in voor hobbyhouder bij schade door wolven

Ingediend door jinke op 22 november 2018 - 11:54

De Drentse gedeputeerde Henk Jumulet gaat zich inzetten voor de hobbymatige houders van schapen. Hij wil voorkomen dat hobbyhouders ermee ophouden vanwege dreigende schade door wolven.

''In het slechtste geval houden we de wolf in stand, maar heb je geen schapen meer in de wei omdat schapenhouders afhaken. Als iemand die hobbymatig bijzondere rassen fokt besluit ermee op te houden, gaat er cultureel erfgoed verloren” , zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

De Provincie Drenthe wil met het treffen van maatregelen niet wachten op het moment waarop wolven zich definitief vestigen in het gebied. ''Er is eerder goede afstemming nodig met gemeente en partners in het gebied. Hoe ga je om met het plaatsen van hekken en camera’s? Eventueel kun je de wolven gaan zenderen om ze in beeld te krijgen en te volgen. Het lijkt nu of we achter de wolf aan lopen, maar dat hoeft niet'', aldus Jumulet.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Hij gaat het Drentse standpunt inbrengen bij het Interprovinciaal Overleg (IPO) over de wolf. Ook gedeputeerde Hester May uit Overijssel heeft een boodschappenlijstje meegekregen van de statenfracties in deze provincie. PvdA, SP, ChristenUnie, SGP en PVV willen dat de overheid grondeigenaren financieel tegemoetkomt bij het nemen van preventieve maatregelen tegen de wolf. Het gaat bijvoorbeeld om de aanleg van afrasteringen, zo meldt de website nieuweoogst.nl. CDA-statenlid Jeroep Piksen waarschuwde echter voor de hoge kosten. Heel Overijssel vol zetten met afrasteringen kost miljoenen, aldus Piksen. ''Het lijkt ons logischer om leefgebieden aan te wijzen voor de wolf en hem niet toe te staan in de hele provincie, met alle gevolgen van dien'', citeert nieuweoogst.nl het Overjsselse statenlid.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier