Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Protocol in de maak voor verwijderen grote aantallen dode vogels

Ingediend door jinke op 11 januari 2022 - 09:58
dode brandgans vogelgriep foto Levende Have

Er is een protocol in de maak voor het verwijderen van grote aantallen dode wilde vogels. Dat kondigt nu ex-minister Carola Schouten aan in antwoord op kamervragen van Tjeerd de Groot (D66).

Het protocol wordt opgesteld samen met instanties, gemeenten en provincies die betrokken zijn bij het opruimen van kadavers. In de media verschijnen geregeld berichten over dode wilde vogels, die lang blijven liggen. Burgers wordt aangeraden bij minder dan 20 dode wilde vogels deze te melden bij het Dutch Wildlife Health Centre: dwhc.nl/meldingsformulier/ Zie ook bijlage met vogelsterfteschema.

Steun de petitie voor vaccinatie hobbypluimvee. Klik hier

Worden er op één plek meer dan 20 dode vogels gevonden, dan is telefonisch contact met het Landelijk meldpunt voor dierziekten gewenst (045 54 63 188). In de kamerbrief geeft Schouten aan dat het onmogelijk is alle dode wilde vogels op te ruimen. ''Dat is ook niet het streven. Daarbij is het ook niet bekend wat de bijdrage is van het opruimen van dode wilde vogels in de verspreiding van HPAI bij wilde vogels ten opzichte van de rol die levende wilde vogels hebben bij de verspreiding.''

De voormalige landbouwminister kan niet zeggen of de situatie op dit moment ernstiger is dan in het verleden. Het is volgens Schouten nog te vroeg om de situatie ten opzichte van voorgaande jaren te kunnen duiden, ''omdat het virus nog alom aanwezig lijkt te zijn.'' Ze verwijst naar het onderzoek naar dode wilde vogels. ''Voor LNV is het van belang te weten of vogels besmet zijn met vogelgriep. Ook onderzoek naar de karakteristieken van verschillende virusvarianten is van belang, vooral als dit te maken heeft met een mogelijk zoönotisch risico.''
Er wordt onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van wilde vogels door Erasmus Medisch Centrum en Dutch Wildlife Health Centre. Wageningen Bioveterinary Research onderzoekt de genetische karakteristieken van isolaten van vogelgriepvirussen. Wageningen deelt de genetische informatie van de isolaten met het RIVM, dat de zoönotische risico’s van de varianten beoordeelt. ''Op deze wijze wordt de vogelgriep situatie in Nederland zo goed mogelijk in de gaten gehouden en neem ik maatregelen indien daartoe aanleiding is'', aldus Schouten.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier