Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Proef op komst met vaccin tegen vogelgriep

Ingediend door jinke op 29 november 2021 - 19:37

Er komt een proef met een vaccin tegen vogelgriep. Dat heeft demissionair minister Schouten bekend gemaakt. Zowel op nationaal als op Europees niveau worden de mogelijkheden om pluimvee in te enten nader verkend.

Onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde en Wageningen Bioveterinary Research zijn met elkaar in overleg om onder gecontroleerde omstandigheden een vaccin te testen dat verspreiding van H5N1 virus moet tegengaan, zo maakt Schouten in een brief aan de Tweede Kamer bekend. De Stichting Levende Have heeft in januari van dit jaar gevraagd om een praktijktest. Dat verzoek werd toen nog afgewezen. De inspanning die Schouten nu levert is het gevolg van een motie van de kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Thom van Campen (VVD). Ook is Frankrijk sindsdien gestart met een proef.

De Nederlandse vaccinproef moet worden goedgekeurd door de Centrale Commissie Dierproeven. ''Samen met Frankrijk bekijken we nog andere opties van een proef met vaccin tegen hoogpathogene vogelgriep'', aldus Schouten.

Steun de petitie voor vaccinatie van hobbypluimvee tegen vogelgriep. Klik hier

In de brief maakt Schouten tevens bekend dat De Europese Commissie onderzoekt welke aanpassingen en vereenvoudigingen in regelgeving mogelijk zijn ter bevordering van vaccinatie op het moment dat er een vaccin beschikbaar is.
De European Food Safety Authority (EFSA) is gevraagd een inventarisatie van werkzame en beschikbare vaccins tegen HPAI uit te voeren. Naar verwachting verschijnt hun rapport medio volgend jaar.

Schouten heeft het in de brief nadrukkelijk over preventieve vaccinatie. ''Ik vind het van belang om te onderzoeken hoe preventieve vaccinatie als instrument kan worden ingezet om uitbraken van besmettelijke dierziekten en in het bijzonder nu HPAI te voorkomen.'' De demissionair minister van LNV besteedt samen met de pluimveesector al geruime tijd aandacht aan de mogelijkheden van preventieve vaccinatie tegen hoogpathogene vogelgriep, als onderdeel van het totaal beschikbare instrumentarium. Daarbij wordt ook gesproken over de mogelijke afzet van producten van gevaccineerde dieren, iets wat voor de commerciële pluimveehouderij met zijn exportbelangen nog altijd een heikel punt is.

Redactie Levende Have
 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier