Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Proef met Fries wolvenhek gaat door

Ingediend door jinke op 16 juni 2021 - 11:41
Schapen met waakhonden

Oud-commissaris van de Koning en VVD-politicus Hans Wiegel slaat op 29 juni de eerste paal van een wolvenhek in Friesland. Dat meldt dagblad Trouw. 

Initiatiefnemers van Wolvenhek Fryslân willen kijken of het werkt. Ze hebben via crowdfunding geld ingezameld. Het eerste deel van het hek wordt geplaatst op de grens tussen Nationaal Park Drents-Friese Wold en het weidegebied. De afrastering wordt twee tot drie kilometer lang, heeft een hoogte van 1,5 meter en krijgt een stroomdraad aan de bovenkant. 

Doordat er mazen in het hekwerk zitten van 20 bij 20 centimeter kan klein wild, zoals haas en konijn, erdoor heen. Herten en reeën kunnen erover heen springen. Maar de wolf blijft in het natuurgebied, die komt, als de proef slaagt, het boerenland niet op, zo is de bedoeling. “We hebben het hek zo ontworpen, dat een wolf er zeer moeilijk ín kan, maar zeer gemakkelijk er weer uit. Dus mocht een wolf onverhoopt toch in het weidegebied komen, is hij ook niet opgesloten'', aldus Jehan Bouma in Trouw.

Iets kopen bij bol.com? klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het Friese wolvenhek is omstreden. Boeren en hobbyhouders die zich hebben aangesloten bij Wolvenhek Fryslân vrezen dat al het vee eraan gaat door de komst van de wolf. De grens van IJsselmeer tot Lauwersmeer vergt volgens hen een circa 150 kilometer lang hekwerk. Het hek zal zo worden geplaatst dat de natuurgebieden op de grens met Drenthe en Groningen erbuiten blijven. 

Volgens natuurorganisaties is een dergelijk hek strijdig met de Habitatrichtlijn en het Verdrag van Bern. De wolf moet zich vrij kunnen bewegen. Natuurorganisaties zouden een verzoek om handhaving kunnen indienen.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier