Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Premie van 150 euro per koe van zeldzaam ras

Ingediend door jinke op 13 december 2019 - 10:55

Houders van melkgevende koeien van zeldzame rassen krijgen een premie van €150 per koe. De premie geldt alleen voor koeien die dit jaar zijn gemolken. Zijn de koeien niet het hele jaar door gemolken, dan wordt de premie vastgesteld aan de hand van het aantal maanden dat ze wel zijn gemolken.

Voorwaarde is dat de koeien zijn geregistreerd in het I&R-systeem met de opmerking dat ze behoren tot een zeldzaam ras. Dit kan met behulp van een ''vlag'' worden aangegeven. De premie is van toepassing op het Brandrode rund, de Fries-Hollandse koeien, de Groninger blaarkop, Lakenvelder, en het Roodbont Friesvee.

iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Op de website szh.nl is meer informatie te vinden over de wijze waarop houders van melkgevende koeien voor de premie in aanmerking kunnen komen. Met de premie geeft het ministerie van LNV uitvoering aan de motie uit 2018 van CU-kamerlid Carla Dik-Faber. Houders van melkgevende zeldzame koeien dreigden in de knel te komen door de fosfaatregelgeving. Dik-Faber heeft toen met veel steun vanuit de kamer (D66, CDA, Groen Links, SP, VVD en PvdA stemden voor) minister Schouten gevraagd samen met provincies op zoek te gaan naar mogelijkheden om Plattelandsontwikkelingsprogramma(POP)-subsidie beschikbaar te stellen voor deze dierhouders.

Redactie Levende Have/bon: szh.nl

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier