Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Praktische tips voor kalf bij de koe

Ingediend door jinke op 20 september 2022 - 12:13

Kalveren die bij hun moeder blijven, groeien goed, gedragen zich socialer en vertonen minder abnormaal gedrag in hun latere leven vergeleken met kalveren die kort na de geboorte van hun moeder worden gescheiden. Het mengen van verschillende leeftijdsgroepen kan een positief effect hebben op de algemene resistentie tegen ziekteverwekkers en de weerbaarheid van het kalf verbeteren.

Dat blijkt uit onderzoek van Aleksandra Mikulska, die zich in opdracht van Caring Farmers voor haar afstuderen aan Van Hall Larenstein verdiepte in het onderwerp kalf bij de koe en de veranderingen in management en huisvesting die voor een gezond opgroeien van kalveren noodzakelijk zijn. Ze interviewde 17 melkveehouders die de kalveren bij de koe laten en maakte een helder overzicht van belemmeringen en mogelijkheden.

Boeren die het kalf bij de koe laten, behoren nu nog tot de uitzonderingen, maar volgens Mikulska hoeft dat niet zo te blijven. Door kennis en ervaringen te delen, kunnen meer melkveehouders deze vanuit het oogpunt van dierenwelzijn belangrijke stap zetten. Haar rapport is een praktische gids voor wie wil omschakelen.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Niet alleen de kalveren hebben er baat bij als ze bij hun moeder mogen blijven, ook voor de koeien zijn er voordelen. Het risico op mastitis bij melkkoeien kan verminderen, doordat de kalveren de restmelk uit de uier zuigen. Ook is aangetoond dat het goed is voor de baarmoeder van de koe. Kunnen koe en kalf langer bij elkaar zijn dan is er minder scheidingsstress, wat kan leiden tot een daling van de melkproductie. Bovendien kan de melkproductie toenemen doordat het kalf tijdens het drinken de spenen stimuleert.

Mikulska heeft een positief verhaal geschreven over kalf bij de koe, zonder overigens de problemen uit het oog te verliezen. Veel van die problemen kunnen met veranderingen in management en stalsysteem voorkomen worden. Zo moet voorafgaand aan de omschakeling de stalvloer geschikt worden gemaakt voor kalveren, genoeg ligruimte worden gecreëerd voor alle dieren, en een toegang gemaakt naar buiten. Belangrijk is ook dat koeien en kalveren zich kunnen afzonderen en dat er plekken zijn waar kalveren met elkaar kunnen spelen.

Caring Farmers heeft ter promotie een speciale website gemaakt: kalfjesbijdekoe.nl
Met deze website wil Caring Farmers boeren helpen met de verkoop en met omschakelen. Er wordt samengewerkt met onder meer Dierenbescherming, Eyes on Animals, Louis Bolk instituut, stichting Demeter, en Warmonderhof.

Redactie Levende Have

Zie ook wiki:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier