Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Positief Europees advies voor nieuw middel tegen bloedluis

Ingediend door jinke op 05 september 2017 - 14:41

Het middel Exzolt heeft een positief advies gekregen van de Europese commissie voor veterinaire producten. Het mag worden gebruikt bij kippen voor de bestrijding van bloedluis. Dat heeft producent MSD Animal Health bekend gemaakt.

Het middel, met als hoofdbestanddeel fluralaner, komt binnenkort op de markt. Het zal alleen verkrijgbaar zijn op recept van een dierenarts. Het kan worden opgelost in drinkwater. Het doodt 99% van de mijten, heeft geen wachttijd en de eieren van behandelde kippen zijn bij een juist gebruik geschikt voor consumptie.

Het positieve advies is afgegeven vlak voor de fipronilcrisis. Fluralaner staat te boek als een isoxazoline ectoparasiticide. Isoxazoline is, net als fipronil, vooral bekend als middel tegen vlooien bij honden en katten. Het zit onder meer in het middel Bravecto, ook van MSD Animal Health. 

Redactioneel commentaar:
Of Exzolt ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn, valt te bezien. De kans daarop lijkt, na alles wat er de afgelopen maanden gebeurd is, niet erg groot. Het middel is een insecticide en moet in elk geval voor de Nederlandse markt nog langs het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Redactie Levende Have/ Bron: European Medicines Agency/parasitipedia.net

Dossier

Comments

Ingediend door Victus op 09 september 2017 - 15:19

Is dit niet dezelfde werkzame stof als in de Bravecto voor honden waarover zoveel ophef is geweest.

 

Ingediend door jinke op 10 september 2017 - 09:13

Ja, in Exzolt zit dezelfde stof als in Bravecto. Net zoals fipronil in Frontline zit. Zodra het middel in NL is toegelaten en er een bijsluiter is, zullen we hier verder over berichten.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier