Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Pluimveesector verspreidt nepnieuws over vaccin vogelgriep

Ingediend door jinke op 11 december 2020 - 12:45

De Nederlandse pluimveesector verspreidt nepnieuws over de beschikbaarheid van een vaccin tegen vogelgriep. Wageningen Bioveterinay Research werkt mee aan de beeldvorming dat kippen niet kunnen worden ingeënt omdat er geen geschikt vaccin is. 

Hennie de Haan van de pluimveehoudersbond NVP stelt in het Financieel Dagblad van 10 december dat er ''helaas nog geen vaccin beschikbaar is voor de varianten'' van de vogelgriep die nu rondwaren. Nancy Beerens van Wageningen Bioveterinary Resarch zaait twijfel over de werkzaamheid van de beschikbare vaccins. Ze beschermen waarschijnlijk onvoldoende, zegt ze.

Beide beweringen zijn onjuist, zo is Levende Have gebleken na een rondgang langs enkele experts. Joachim Hermann van de Franse diergeneesmiddelenproducent CEVA meldt desgevraagd dat er twee typen vaccins beschikbaar zijn die voldoende beschermen  tegen het heersende vogelgriepvirus, een zogeheten vectorvaccin en een geïnactiveerd vaccin. Het Financieel Dagblad laat Tim van Rijn van diergeneesmiddelenhandel Kernfarm aan het woord: ''Ik kan bevestigen dat werkzame vaccins tegen vogelgriep verkrijgbaar zijn. Voor de variant in Nederland is in Amerika een vaccin beschikbaar van het Duitse Boehringer Ingelheim. Als de Nederlandse overheid dit vaccin toelaat, bijvoorbeeld tijdelijk omdat de nood hoog is, kan ons bedrijf hierin helpen voorzien.''

Teken de petitie voor vaccinatie van hobbypluimvee >> klik hier

Het Financieel Dagblad stelt de vraag aan de orde waarom boeren hun kippen niet vaccineren tegen vogelgriep. In het artikel wordt ook verwezen naar het verzoek om vaccinatie dat de Stichting Levende Have mede namens dertig hobbypluimveehouders heeft ingediend bij het ministerie van LNV. Het artikel maakt duidelijk dat de commerciële pluimveesector andere eisen stelt aan een vaccin dan de hobbypluimveehouders. De pluimveesector maakt geen gebruik van beschikbare vaccins omdat anders de export wordt belemmerd. Hennie de Haan van de pluimveehoudersvakbond schat in dat het nog wel enkele jaren kan duren, voordat er een goed vaccin is, dat wil zeggen een vaccin dat geen handelsbelemmeringen veroorzaakt.

Nancy Beerens van Wageningen Bioveterinary Research heeft het in het Financieel Dagblad over een patstelling. ''Door handelsbelemmeringen voor gevaccineerd pluimvee is er onvoldoende vraag vanuit de markt om farmaceuten in onderzoek te laten investeren naar goede vaccins. En zonder goede vaccins kunnen die handelsbeperkingen niet worden opgeheven.'' 

Al eerder heeft Levende Have gesignaleerd dat er over het bestaan van vaccins tegen vogelgriep onwaarheden worden verkondigd, om te rechtvaardigen dat het pluimvee in Nederland niet wordt ingeënt. Uit de zogeheten Roadmap strategische aanpak vogelgriep van 2018 blijkt dat er vanuit de sector zoveel eisen worden gesteld aan een vaccin, dat alle beschikbare vaccins al gauw afvallen. Zo moeten de vaccins eenvoudig kunnen worden toegediend, en moet er ook een onderscheid kunnen worden gemaakt tussen gevaccineerde en zieke dieren. Door de beschikbare vaccins als ondeugdelijk voor te stellen, wordt de hobbypluimveehouders de mogelijkheid ontnomen om hun dieren in te enten en te beschermen tegen ziekte en mogelijke ruimingen.

De Stichting Levende Have is nog altijd in afwachting van een reactie van het ministerie van LNV op het verzoek om vaccinatie van hobbypluimvee. 

Redactie Levende Have/Op de foto een van de kippen van oud-minister Cees Veerman wordt in 2006 als eerste gevaccineerd tegen vogelgriep. 

Eerdere berichten:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier