Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Pluimveehouders willen dat vogelasiel op 10 km afstand blijft

Ingediend door jinke op 13 november 2018 - 16:11

De pluimveehouders Jeroen van Engelen en Pieter Slegers uit het Brabantse Someren willen dat Camping De Somerense Vennen, die tevens dienst doet als vogelasiel, geen toestemming krijgt voor uitbreiding. Ze vinden dat het asiel te dicht op hun bedrijf zit: circa 1 tot 2,5 kilometer.

Een vogelasiel moet op z'n minst op tien kilometer afstand blijven van commerciële bedrijven, aldus de twee pluimveehouders deze week tijdens een zitting van de Raad van State. Vanuit het vogelasiel zouden ziektekiemen verspreid kunnen worden, zo betoogden zij. Het Eindhovens Dagblad deed verslag van de zitting. Daaruit komt naar voren dat de pluimveehouders slapeloze nachten hebben vanwege de dreiging van vogelgriep.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Slegers heeft al twee keer zijn vleeskuikenouderdieren moeten doden omdat ze besmet bleken. ''Volgens een dierenarts is de kans groot dat de ziektes uit het vogelasiel kwamen. Vlak bij de oude locatie van het vogelasiel zat ook een pluimveehouder die twee keer ziektes had. Nadat het vogelasiel naar Philipsbosweg was verhuisd is er daar niks meer gebeurd. En Slegers had daarvoor nergens last van maar sinds de komst van het asiel heeft hij al twee keer moeten ruimen”, aldus Slegers‘ raadsman in het Eindhovens Dagblad.

Uitspraak binnen zes tot twaalf weken.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier