Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Pluimvee vakbond wil regels voor kleinschalige houders van kippen

Ingediend door jinke op 14 juli 2020 - 20:30

Kleinschalige kippenhouders (minder dan 250 kippen) moeten zich aan dezelfde regels gaan houden als hun grootschalige collega's. Alleen hobbymatige houders die de eieren van hun kippen zelf opeten, kunnen vrijgesteld blijven van regelgeving. Dat vindt de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders.

Via pluimveeweb.nl laat de vakbond weten voorstander te zijn van een registratieplicht voor alle pluimveehouders die eieren leveren voor gebruik buiten het eigen gezin. Volgend jaar treedt de nieuwe Animal Health Regulation in werking. Dat is volgens de NVP een goed moment om dit te regelen. Overigens moet iedereen die z'n eitjes verkoopt aan derden nu al de kippen registreren. Anders kun je de eitjes niet nummeren. Zie: Eitjes aan de weg, mag dat?

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Volgens de NVP is een registratieplicht noodzakelijk om het groeiend aantal kleinschalige pluimveehouders met enkele honderden kippen, die hun eieren veelal aan de weg verkopen, in beeld te krijgen. Deze kippenhouders moeten ook meedoen aan monitoring van dierziekten en diergezondheidsprogramma's, vindt de NVP. De kleinschalige vorm van leghennenhouderij introduceert oude risico's voor voedselveiligheid, (dier)ziekten en dierenwelzijn, aldus de NVP. ''Risico's die door de tijd heen hebben geleid tot de hedendaagse professionele pluimveehouderij met effectieve monitorings- en preventieprogramma's.''

In een reactie onder het bericht op pluimveeweb.nl wordt aangegeven dat voldoen aan alle regelgeving al gauw €5 tot €8 per kip gaat kosten. ''Dan is het heel snel afgelopen met deze hobby en lost het probleem zich heel snel op'', schrijft Erfbetreder.

Redactie Levende Have

Comments

De NBvH is het niet eens met het voorstel van de NVP en zal samen met andere organisaties zich tegen dit voorstel van de NVP verweren.  https://hobbydierhouder.nl/ Dit zou inderdaad het einde van de hobbyfokkerij betekenen. 

Aanbevolen door Levende Have

NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier