Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Pluimvee mag ook los in Drenthe en delen van Friesland en Groningen

Ingediend door jinke op 29 juni 2021 - 19:44

In de provincie Drenthe en in delen van Friesland en Groningen mogen de kippen weer los. Daar is de afschermplicht voor hobbypluimvee niet langer van kracht.

Demissionair minister Schouten heeft daartoe besloten na een advies van de deskundigengroep dierziekten. Eerder al waren een groot deel van Overijssel, de Achterhoek, het oosten van Brabant en het midden en zuiden van Limburg vrij gegeven. In de nu vrij gegeven gebieden is het risico op een besmetting met vogelgriep ''matig''. Er zijn hier geen HPAI uitbraken op pluimveebedrijven geweest, het gebied is geen pluimveedicht gebied en er zijn sinds half mei geen besmette wilde vogels gevonden. Het zijn tevens regio’s die op basis van het tot nu toe gebruikte epidemiologische model in het verleden een laag risico hadden.

Teken de petitie voor vrijwillige vaccinatie van hobbypluimvee. Klik hier

Op rvo.nl/dierziektenviewer/ is te zien waar de ophok- en afschermplicht nog wel van kracht is. Voor het grootste deel van Nederland vindt Schouten het nog steeds niet verantwoord de maatregelen in te trekken. De deskundigen achten de kans op een besmetting van een pluimveebedrijf nog onverminderd hoog in. Twee regio’s omvatten pluimveedichte gebieden.

Net als in een eerdere brief gaat Schouten alleen in op de gevolgen van de maatregelen voor de pluimveebedrijven. Ze rept met geen woord over de gevolgen van de langdurige afschermplicht voor het hobbypluimvee.

Het verbod op wedstrijden en tentoonstellingen en een bezoekersregeling, blijven wel van kracht, benadrukt ze in een brief aan de Tweede Kamer. ''Het is van het grootste belang dat alle houders in heel Nederland passende hygiënemaatregelen in acht blijven nemen en de afscherm- of ophokplicht in de andere regio’s naleven'', aldus Schouten.

Er is in Nederland sinds de besmetting in Weert op 21 mei jl. geen nieuwe uitbraak geweest op een pluimveehouderij. Wel zijn er nog enkele met HPAI besmette wilde watervogels gevonden. Het betreft een vondst in Baarn (Utrecht) op 16 juni en in Klaaswaal (Zuid Holland) op 18 juni.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier