Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Plan LTO voor registratie van schapen in eigen beheer

Ingediend door jinke op 07 februari 2019 - 16:21

LTO wil een ketenorganisatie opzetten die zelf de registratie van schapen kan gaan beheren. Dat meldt de website hetschaap.nl. Handel en slachterijen zijn gevraagd eraan mee te werken.

Volgens hetschaap.nl kan LTO rekenen op financiële steun van het Centraal Bureau Slachtveediensten. Het plan voor een eigen registratiesysteem, ter vervanging van de database van RVO.nl, komt voort uit de noodzaak van kostenbesparing en de behoefte aan een meer betrouwbare registratie. Pijnpunt zijn bijvoorbeeld de kosten die RVO.nl in rekening brengt voor het aanbrengen van correcties in het I&R-systeem voor schapen en geiten.

''Sinds 1 januari is een nieuwe fase in de I&R-regeling opgetreden. Als je aan RVO vraagt om je te helpen om iets recht te zetten, dan kost dat 10 euro per dier'', schrijft LTO- bestuurder voor de schapensector Saskia Duives-Cahuzak op de website van de belangenorganisatie. Dat zijn bedragen die aardig in de papieren kunnen lopen. Ze schetst een voorbeeld van een schapenhouder wiens 100 schapen te laat waren aangemeld door de slachterij.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

''Controleer dubbel als je dieren verplaatst van UBN-nummer: zijn ze bij jou goed uit het systeem gegaan en zijn ze bij de ontvanger goed opnieuw geregistreerd?'', adviseert ze. ''Voer niet alleen controles uit in het computerprogramma, maar ook in de registratie bij RVO zelf. Er gaat nog steeds veel mis tussen de computerprogramma's en de computer van RVO.''

Eerder nog was Duives lovend over de manier waarop RVO.nl  eind 2018 de houders van schapen in de gelegenheid heeft gesteld allerlei fouten uit het systeem te halen.
Overigens is het niet ongebruikelijk dat de registratie van dieren door een sector zelf wordt beheerd. Ook de varkenssector heeft eigen, door de overheid aangewezen, databanken voor de registratie van vervoersbewegingen. De ene databank is in beheer van de Producenten Organisatie voor de Varkenssector, de andere bij Varkenspost.nl.

Redactie Levende Have  
 

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier