Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Pas op voor pensverzuring door voorjaarskuil

Ingediend door Anoniem op 14 juli 2010 - 10:27

Het voorjaarkuilgras van 2010 bevat opvallend weinig structuur en veel suiker. De voedingswaarde ligt daardoor erg hoog, eigenlijk té hoog. Door het hoge suikergehalte is de kans op pensverzuring groot. Dat blijkt uit cijfers van Blgg Agroxpertus.

Belangrijkste verklaring voor de geringe structuurwaarde en het hoge suikergehalte is het uitzonderlijke voorjaarsweer. Door droogte, koude nachten en dagelijks veel zon groeide bij het gras vooral het blad en de stengels nauwelijks. Het aandeel onverteerbare houtstof in het gras ligt daardoor laag. Herkauwers hebben deze moeilijk verteerbare ruwe celstof wel nodig om de pens optimaal te laten werken. Bij te lage gehaltes liggen pensproblemen zoals pensverzuring op de loer.

In de koude nachten is de suiker ook nog eens nauwelijks omgezet naar eiwit en droge stof. Dit verklaart het lage eiwitgehalte en het hoge aandeel suiker van de voorjaarskuilen. Door het droge voorjaar wijken ook de gehalten mineralen en sporenelementen in het kuilgras af. Het gras heeft door de droogte minder kunnen opnemen. Met name de gehaltes mangaan en calcium liggen hierdoor laag.

Blgg adviseert de voorjaarskuil alleen te voeren in combinatie met ander, structuurrijker ruwvoer.

Comments

Ingediend door Anoniem op 19 juli 2010 - 09:15

groetjes, an-sophie ,
zou dat eveneens gelden voor het 'juni-hooi' ?
Kan ook dàt verteringsproblemen geven ? wanneer we dit onmiddelijk beginnen te voederen aan schapen ?
Heeft iemand daar enige ervaring mee ?
In elk geval alvast DANK !!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier