Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Partij voor de Dieren wil verbod op afscheren tastharen van paarden

Ingediend door jinke op 02 november 2018 - 18:54
Partij voor de Dieren wil verbod op afscheren tastharen van paarden

De Partij voor de Dieren wil een wettelijk verbod op het geheel of gedeeltelijk afscheren van tastharen bij paarden. Een motie van die strekking kreeg gisteren in de Tweede Kamer steun van de PVV.

Landbouwminister Carola Schouten liet tijdens de behandeling van de begroting van haar ministerie weten dat zij niets in een dergelijk verbod ziet. Ze meldde  dat de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS) voor haar leden al een verbod kent op het afscheren van tastharen. ''Zoiets wettelijk regelen gaat heel veel tijd kosten.'' Indiener van de motie Frank Wassenberg voerde nog aan dat lang niet alle paardenhouders zijn aangesloten bij de KNHS, maar Schouten ontraadde de Tweede Kamer de motie aan te nemen. De stemming is volgende week.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Wassenberg stelt vast dat het geheel of gedeeltelijk afknippen of afscheren van de tastharen nog altijd veel gebeurt. Dat is voor hem reden om Schouten te vragen deze handeling te verbieden. Het is een inbreuk op het welzijn van het paard. Tastharen zijn voelharen rond ogen en neus. In Duitsland geldt al een wettelijk verbod. Ook mogen in Duitsland de oren van een paard niet worden geschoren.

Overigens kent de KNHS geen verbod op het gedeeltelijk afknippen van de tastharen.Volgens het wedstrijdreglement van de KNHS en de Gids Goede Praktijken van de Sectrorraad Paarden is het niet toegestaan om de tastharen 'volledig' te verwijderen. 

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier