Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Parasieten belangrijkste bron ongerief bij kippen

Ingediend door jinke op 29 september 2010 - 12:55

Parasieten zijn de belangrijkste veroorzakers van ongerief bij hobbypluimvee. Het gaat hierbij om ecto- en endoparasieten, zoals bloedmijt, kalkpootmijt, maagdarmwormen en coccidiose.

Onderzoekers van Wageningen Universiteit schatten dat meer dan tien procent van het hobbymatig gehouden pluimvee langdurig last heeft van ectoparasieten, dat zijn parasieten die op het lichaam zitten. Regelmatige bestrijding is noodzakelijk, stellen ze vast in het rapport ''Ongerief bij gezelschapsdieren''. Er zijn echter weinig tot geen middelen geregistreerd voor behandeling van pluimvee tegen ecto-parasieten. Het rapport pleit voor de ontwikkeling van middelen, speciaal voor deze doelgroep.

Meer dan een miljoen kippen, ganzen en eenden
Nederland telt naar schatting meer dan een miljoen hobbymatig gehouden kippen, eenden en ganzen. Deze dieren verblijven bij 191.000 houders. Onderzocht is in hoeverre deze dieren ongerief ondervinden. De meeste aandacht gaat in het onderzoek uit naar pluimvee. Dat ervaart niet alleen ongerief door parasieten, maar ook door tentoonstellingen, onbezonnen aankopen, en verwaarlozing. Geschat wordt dat ongeveer 7 procent van de hobbykippen in een ''sociaal isolement'' verkeert doordat het geen soortgenoten om zich heen heeft.

Doden van kippen
Veel ongerief bij kippen is nog onbekend. De onderzoekers snijden tevens het onderwerp doden van dieren aan. ''Een kip kan, bij goede verzorging, een jaar of tien oud worden. Het doden van kippen door deeigenaar is toegestaan. Een aantal pluimveehouders en in het bijzonder fokkers, doodt overtollige
dieren. Deels gaat het om jonge kuikens, waarvan al op jonge leeftijd duidelijk is, dat ze lichamelijke aandoeningen vertonen, of niet aan de raseisen voldoen, deels om overtollige dieren, die voor vleesconsumptie benut worden. Zelf slachten vereist kennis en ervaring. Bij voldoende kennis en ervaring hoeft doden en slachten geen (onnodig en ernstig) ongerief op te leveren, maar het aantal
mensen dat deze kennis en ervaring heeft, neemt af. Het is niet bekend hoeveel dieren bij de dierenarts worden aangeboden voor euthanasie en hoeveel
dieren een natuurlijke dood sterven, al dan niet na een periode van lijden.'
'In het rapport wordt voorgesteld meer te doen aan bewustwording rond het
thema doden van dieren en op termijn wellicht regels te stellen.

Roofdieren
Ander punt van zorg zijn de slachtpartijen die roofdieren aanrichten in het kippenhok. Het rapport adviseert door middel van voorlichting dit probleem aan te pakken. Het hok en de ren moeten zo geconstrueerd zijn, dat roofdieren (wezel, bunzing, hermelijn, vos, buizerd) geen toegang hebben.

Kuifhoenders
Erfelijke aandoeningen zijn geen grote bron van ongerief bij pluimvee. Enkele raskenmerken kunnen wel extra risico op ongerief geven. Het gaat dan om kuifhoenders, die een groter risico op besmetting met zwarte luizen in de kuif hebben Ook kan de kopbevedering het zicht van de dieren enigszins
belemmeren. Een bepaalde vorm van kortpotigheid (creeper) is semi-lethaal. Alleen heterozygote en normale kuikens overleven, de homozygote kuikens sterven als embryo.

Comments

Ingediend door Anoniem op 29 september 2010 - 16:48

Weer een onderzoek dat moet aantonen hoe slecht de hobbydieren het hebben en wordt er gepleit voor maatregelen. Als er een hobbydierhouder is die nu aan zich zelf gaat twijfelen moet maar eens een kippenschuur inlopen bij de beroepshouders dan komt hij er met opgeheven hoofd weer uit. Dagelijks worden in die schuren tientallen dode dieren geraapt. Dat is blijkbaar normaal en vergt geen nader onderzoek.
Het onderzoek laat kennelijk ook de deskundigheidsbevordering van b.v. Levende Have buiten beschouwing.
Wel wil ik er voor pleiten dat er nu eindelijk eens hier een verdovingstoestel op de markt wordt gebracht als inleiding voor een zachte dood van de dieren b.v. als een dier uitzichtloos ziek is of gewoon om het dier te slachten voor het vlees. Ook dat geschied dan veel zorgvuldiger dan de praktijk in de slachthuizen van commercieel gehouden kippen. De narcoseapparaten dmv van een stroomstoot worden wel in Belgie en Frankrijk verkocht.
Om hier geen melding van te maken is weer een omissie in dit onderzoek. Maar de ondezoekers pleiten wel broeierig voor maatregelen. Er moeten eens maaregelen komen voor onderzoekers die onzorgvuldige en tendentieuze onderzoeken het daglicht laten zien.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier