Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Papegaaienziekte ook bij pluimvee aangetroffen

Ingediend door jinke op 13 augustus 2017 - 10:48

De papegaaienziekte komt niet alleen voor bij papegaaien, maar ook bij pluimvee. De bacterie die de ziekte veroorzaakt - Chlamydia psittaci - is aangetroffen op kippenbedrijven in Belgie en Frankrijk. 

In Nederland wordt niet routinematig gekeken naar de aanwezigheid van Chlamydia psittaci bij bedrijfspluimvee, maar uit bloedonderzoek is gebleken dat ook bij ons de bacterie bij pluimvee voorkomt, aldus Teun Fabri, dierenarts van de GD. Besmette dieren zijn te herkennen aan geringe activiteit, minder zin in eten en snotterige, waterige ogen. De bacterie komt met poep, snot en oogvocht mee naar buiten

De papegaaienziekte is een ziekte die van mens op dier kan overgaan. Zowel dier als mens kunnen ernstig ziek worden. Om inzicht te krijgen in de verspreiding van de ziekte bij mens en dier en de overdracht van dier op mens, is in Nederland het platform Plat4m-2Bt-psittacose opgericht. Het platform bundelt gegevens over het voorkomen van de ziekte bij mens en dier. “We hopen zo de bronnen van de ziekte makkelijker te kunnen gaan achterhalen en de ziekte beter te kunnen gaan bestrijden”, zegt Hendrik-Jan Roest van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). In het project werken daarom partijen uit de gezondheidszorg voor mens en dier samen. 

Daarnaast voert WBVR in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) testen uit om te zien of kippen en andere vogels inderdaad de bacterie C. psittaci bij zich dragen. Hiervoor zijn monsters van de cloaca (opening waar poep, vocht en het ei uit komt) of ontlasting nodig.

Huisartsen zien weinig patiënten met infectieziekten op hun spreekuur. Dus krijg je griepachtige klachten buiten het griepseizoen en heb je een duif, kip, kalkoen of andere vogel? Meldt dit dan bij de huisarts, ook als je niet zeker weet of je vogel ziek is geweest.

Redactie Levende Have/WUR

Zie eerder bericht:

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour