Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paniek in paardenwereld over erfelijke ziekte WFFS

Ingediend door jinke op 08 mei 2018 - 14:23

De erfelijke ziekte WFFS heeft onder paardenhouders tot de nodige paniek geleid. Het Nederlands Rijpaarden Stamboek laat nu alle hengsten testen op genetische aanleg voor deze ziekte.

WFFS staat voor Warmblood Fragile Foal Syndrom en leidt tot te vroeg geboren veulens of veulens met afwijkingen (ernstige huidafwijkingen of gewrichtsproblemen). Zijn hengst en merrie beide drager, dan is er 25 procent kans op een afwijkend veulen, 50 procent zal drager zijn en 25 procent is normaal.

De ziekte is al een tijdje bekend in de Verenigde Staten, in Europa is WFFS nieuw. De genetische aanleg is mogelijk al verspreid onder de Nederlandse paarden. Een steekproef onder 500 Duitse warmbloedpaarden liet zien dat 9% drager is.

Iets bestellen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De bekende paardendierenarts Marianne Sloet zegt in het AD dat het van het grootste belang is dat er snel duidelijkheid kom over de omvang van het probleem in Nederland. Zij roept dierenartsen in het hele land op om contact met haar op te nemen als ze denken dat een veulen WFFS heeft.

Klik hier voor het artikel van Marianne Sloet in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde over WFFS.

Redactie Levende Have