Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paardenwereld opgeschrikt door uitbraak rhinovirus

Ingediend door jinke op 04 maart 2021 - 17:06

Anky van Grunsven is voor verplichte vaccinatie van wedstrijdpaarden tegen het zeer besmettelijke rhinovirus. Dat heeft ze kenbaar gemaakt in de landelijke media na een uitbraak van rhinopneumonie op een concours in het Spaanse Valencia.

"Vaccineren is niet verplicht. Als tachtig procent wel vaccineert en de rest niet, heb je alsnog kans dat jouw paard dat virus krijgt'', aldus Van Grunsven. De drievoudig olympisch kampioene dressuur pleit daarom voor een verplichting van vaccinatie voor wedstrijdpaarden.
Wageningen Universiteit pleit voor het vroegtijdig opsporen van het virus.  “Het voorkomen van de verspreiding van het equine herpes virus is cruciaal in het afwenden van een uitbraak'', aldus Eefke Weesendorp. Er is een PCR-test, die onderscheid kan maken tussen EHV-1 (de verwekker van de uitbraak in Spanje) en EHV-4. Daarnaast kan het lab van Wageningen Universiteit antistoffen aantonen, die duiden op het doormaken van een infectie.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De internationale paardensportfederatie FEI heeft besloten om alle wedstrijden in tien landen van het vaste land van Europa tot en met 28 maart af te gelasten. Dit besluit is genomen om te voorkomen dat het rhinopneumonie virus zich verder verspreidt. De kans daarop was groot, aangezien diverse paardeneigenaren het concours in Venlacia hebben verlaten om deel te nemen aan wedstrijden elders in Europa. Volgens de Spaanse kranten zijn in Valencia vier paarden overleden aan het virus en 84 paarden ziek geworden. In totaal waren er 752 paarden aanwezig. Het as kortom een ''superspread event''.

Volgens Marianne Sloet, hoogleraar paardengeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht,  is isolatie van de paarden uit Valencia momenteel de allerbelangrijkste maatregel. In het AD laat ze weten: ''Dan stopt de verspreiding en hebben we deze uitbraak onder controle. Lukt dat niet en blijven zich elders in de wereld problemen van neurologische aard voordoen, dan komen de Olympische Spelen in gevaar. 

Ze wijst erop dat er voor de neurologische vorm van rhinopneumonie geen vaccin beschikbaar is dat voldoende bescherming biedt. ''Er is wel een vaccin voor de verkoudheidsvorm van hetzelfde virus en dat kan de infectiedruk verlagen'', aldus Sloet in het AD. ''Voor degene die neurologische rhino bij zijn paard krijgt, is het een ramp. Zowel voor het paard als de ruiter of eigenaar. Ondanks dat we er al veertig jaar onderzoek naar doen, weten we nog steeds niet waarom een besmetting soms tot de zenuwverschijnselen leidt.''

De Nederlandse paardensportbond KNHS heeft besloten om uit voorzorg alle kadertrainingen, waar het topsportpaarden betreft, de komende twee weken te annuleren. Wedstrijden zijn al sinds 13 oktober niet toegestaan vanwege het coronavirus. Voor paarden die vanuit het buitenland naar Nederland komen geldt het dringende advies om deze paarden bij thuiskomst geïsoleerd te stallen en tweemaal daags te temperaturen gedurende tenminste 14 dagen. Daarnaast adviseert de KNHS om op dag 7 en dag 14 door de dierenarts een neusswab af te laten nemen en te laten testen. Als de paarden gedurende twee weken geen koorts hebben gehad en twee negatieve testuitslagen hebben, kunnen ze uit de isolatie. Verder: wees waakzaam, en houd de paarden goed in de gaten. Bij twijfel neem contact op met uw dierenarts, aldus de KNHS.

Voor meer informatie over rhinopneumonie, klik hier 

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier