Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paardenkamp kan maar beter mest blijven afvoeren

Ingediend door jinke op 16 december 2018 - 09:50

De mensen van de Paardenkamp in Soest hadden het zo mooi bedacht: laten we de mest voortaan gebruiken, in plaats van deze af te voeren. Maar de Wetenschapswinkel adviseert om alles zoveel mogelijk bij het oude te laten.

De Paardenkamp is een rusthuis en biedt opvang aan zo'n 120 paarden en pony's. Duurzaamheid, kringlopen sluiten, zelfvoorzienend worden - deze thema's brachten Stichting de Paardenkamp op het idee om op een nieuw aangekochte locatie de paardenmest op te slaan en te verwerken, te composteren, te fermenteren of te vergisten. De Wetenschapswinkel kreeg het verzoek te onderzoeken wat de meest geschikte methode is, wat de emissies van ammoniak, methaan en lachgas zouden zijn, en hoe het zit met de bemestingswaarde, de arbeid en de kosten.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Vanwege de nadelen van de verschillende opties, kreeg De Paardenkamp het advies de mest te blijven afvoeren. ''Dit leidt tot de minste stikstofverliezen, risico op besmetting, kosten en arbeid'', aldus de onderzoekers. Wel is het mogelijk op enkele percelen luzerne te telen, dat als paardenvoer kan dienen. ''In het algemeen zouden paardenhouders kunnen kijken of omliggende agrariërs met kennis van de teelt bereid zijn om luzerne te telen en daarvoor paardenmest aan te wenden. Luzerne kan goed afgewisseld worden met maïsland en grasland en kan als vezelbron dienen door het met krachtvoer te mengen, hetgeen de circulariteit bevordert.''

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier