Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paarden onderzocht op West Nijl Virus

Ingediend door jinke op 27 augustus 2016 - 10:25

Dierenartsen verzamelen de komende maanden bloedmonsters van paarden om deze te laten onderzoeken op de aanwezigheid van het West Nijl Virus . Het virus is tot dusver niet aangetroffen in Nederland.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Meewerken aan dit onderzoek kan ertoe leiden dat er een besmetting wordt gevonden, hoewel de kans daarop bijzonder klein is. Mocht er in een monster toch antistoffen worden gevonden, dan moet de GD dit doorgeven aan de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Voor het West Nijl Virus geldt een aangifteplicht. Bij een eventuele verdenking det het Centraal Veterinair Instituut nader onderzoek. 

Het onderzoek naar de aanwezigheid van het virus wordt gedaan op verzoek van de Sectorraad Paarden. Dierenartsen krijgen voor elk monster dat ze inleveren €10. Het doel van het onderzoek is om erachter te komen of het virus voorkomt in Nederland en om snel te kunnen ingrijpen mocht dat het geval zijn. Er is geen geneesmiddel tegen het West Nijl Virus, maar vaccinatie is wel mogelijk.

Redactie Levende Have/Bron: GD
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier