Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

'Paarden moeten in de wei met andere paarden'

Ingediend door jinke op 03 september 2019 - 11:16

Van de paarden die buiten lopen, heeft 8,4% geen enkel contact met soortgenoten. Dat blijkt uit een steekproef onder 600 paarden in zes provincies, uitgevoerd door de stichting Dier&Recht. De stichting pleit voor wetgeving die weidegang met contactmogelijkheden voorschrijft.

Een op de vijf paarden met weidegang of toegang tot een paddock staat alleen. Van de alleenstaande paarden heeft 6,2% wel door de afrastering heen zogeheten snuffelcontact met andere paarden en 4,5% heeft in de verte zicht op een ander paard. Maar volgens Dier&Recht leiden alle paarden die alleen staan een eenzaam bestaan. Ze missen een kudde, kunnen geen soortgenoten op de rug en nek knabbelen, kunnen niet samen eten en rondlopen.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Dit gebrek aan fysiek contact noemt Dier&Recht een van de grootste welzijnsproblemen in de paardenhouderij. ''Problemen in de paardenhouderij zijn niet een gevolg van gebrek aan kennis, maar van gebrek aan wetgeving. Landen als Zweden en Noorwegen hebben hun paarden in bescherming genomen door de mogelijkheid van fysiek contact tussen alle paarden wettelijk verplicht te stellen. Het wordt tijd dat Nederland dat voorbeeld volgt'', aldus Dier&Recht. De aanwezigheid van ezels, schapen of geiten lost niet echt iets op, volgens de stichting. ''Ze kunnen elkaar wel begrijpen door elkaar te observeren, en ze kunnen relaties met elkaar aangaan, maar dit contact is geen vervanging voor het deel uitmaken van een kudde paarden.''
Op de website van dierenrecht.nl is een petitie te vinden die een oproep bevat aan minister Carola Schouten om met wetgeving te komen die een einde maakt aan eenzame paarden.

Eerder dit jaar heeft Dier&Recht samen met de Dierenbescherming, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) de handen ineen geslagen om het belang van sociaal contact onder de aandacht te brengen. Hiervoor lanceerden ze de campagne ‘Deel je wei, iedereen blij’. (zie video)

Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door Anoniem op 06 september 2019 - 17:12

Hallo,

Dit is weer eens te algemeen, en TE kort door de bocht. Ik ben tegen paarden aangelopen die absoluut niet gesteld zijn op andere soortgenoten in de wei. Tevens tegen een arabier die 'te heet' was op de dames, ondanks dat hij gekastreerd was, en dus aldoor met hoefvormige blauwe plekken liep omdat de dames er niet op gesteld waren. Uiteindelijk een draadje ertussen, en alles was weer goed.

Oftewel: 8% is heel erg weinig paarden die niet in een groep lopen, en misschien is daar wel een heel goede reden voor!

Met vriendelijke groeten, Judith

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier