Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paarden met griep in zuiden en midden van Nederland

Ingediend door jinke op 23 december 2018 - 12:22

Onder paarden in stallen in het midden en zuiden van Nederland heerst griep. De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht spreekt over een flink aantal stallen, die getroffen zijn door het griepvirus.

Het lijkt om een stam te gaan die niet alleen ongevaccineerde paarden treft, maar ook paarden die wel zijn ingeënt tegen influenza. De symptomen bij gevaccineerde paarden zijn minder ernstig. Naarmate de vaccinatie langer geleden is, is het risico op ziek worden groter. Besmette paarden die niet gevaccineerd zijn, kunnen erg ziek worden. Ze willen vaak dagen niet eten en hun herstel duurt weken.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De faculteit diergeneeskunde en de Sectorraad Paarden adviseert stallen waar een besmetting heerst te sluiten: geen paarden erin en geen paarden eruit. Ook wordt geadviseerd een dierenarts erbij te halen, niet alleen voor de behandeling van zieke dieren, maar ook om vast te stellen welke paarden het virus hebben opgepikt. Het griepvirus kan zich ''over enige afstand'' door de lucht verspreiden.

Paarden worden meestal ingeënt tegen tetanus en influenza. Het beste is deze vaccinatie een of twee keer per jaar te herhalen, bij voorkeur na de zomer.

Redactie Levende Have  
 

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier