Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paarden goed inpakken bij Afrikaanse paardenpest

Ingediend door jinke op 20 september 2016 - 13:56
Bij een uitbraak van Afrikaans paardenpest (APP) in West-Europa, zullen paarden, pony’s en ezels tegen deze ziekte beschermd moeten worden. Dat kan door ze overdag van oor tot hoef in te pakken en 's nachts in de stal te houden.
 
Afrikaanse paardenpest verspreidt zich via knutten. Uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad blijkt dat knutten op bepaalde tijden actief zijn en zich voeden met bloed van paarden, pony's en ezels. Daarbij hebben ze geen voorkeur voor bepaalde lichaamsdelen. Daarom zullen de dieren helemaal ingepakt moeten worden in de periode dat de knutten op jacht gaan. Bij onbewolkt weer houden de knutten een ''siesta'' tussen 11 en 16 uur. Maar bij bewolking overdag en de daaraan gerelateerde verlaging van de lichtintensiteit worden de knutten activief. Het advies is dan ook om paarden en pony’s tijdens een APP-uitbraak in de weide bijna altijd te voorzien van volledig beschermende kleding. ‘s Avonds en ‘s nachts wordt geadviseerd paarden op te stallen in een stal die met gaas is afgeschermd van knutten.
 
Het onderzoek is recent in het wetenschappelijke tijdschrift Entomologia Experimentalis et Applicata on line gepubliceerd. De vier meest aangetroffen knuttensoorten waren Culicoides chiopterus, C. punctatus, C. obsoletus complex en C. dewulfi, die allemaal bewezen potentiële vectoren zijn voor arbovirus-dierziekten.

Epidemioloog dr. Armin Elbers van WBVR en studente Sammy-Jo van den Heuvel van CAH Vilentum (Dronten) vingen grote hoeveelheden knutten in de zomerperiode bij twee Fjorden-paarden, die voor het onderzoek ter beschikking waren gesteld door Ruitersportcentrum Harderwijk. ''APP komt endemisch voor ten zuiden van de Sahara in Afrika. Sporadisch komt het ook noordelijker voor, zelfs tot in Zuid-Europa. Zo stierven er tussen 1987 en 1991 meer dan duizend paarden tijdens een epidemie van APP in Spanje, Portugal en Marokko. Omdat niet uit te sluiten valt dat APP op enig moment in West-Europa wordt geïntroduceerd, wordt onderzocht hoe we ons optimaal kunnen voorbereiden op een mogelijke toekomstige introductie in Nederland'', aldus Elbers.
 
Vaccin tegen Afrikaanse paardenpest
Tegen APP is een in Afrika ontwikkeld vaccin beschikbaar, maar dat zal zeer waarschijnlijk niet in Europa wordt gebruikt vanwege de risico’s op spreiding van het vaccinvirus in het veld. Daarom wordt er momenteel in Europa gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie (niet-levende) vaccins tegen APP. Een dergelijk vaccin is zeker in Nederland - een van de landen met de hoogste paardendichtheid - onontbeerlijk. Omdat deze vaccins vooropig nog niet op de markt zijn, zijn eigenaren van paarden, pony's en ezels aangewezen op andere genoemde, preventieve maatregelen.
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier