Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Overkoepelend stamboek nodig voor lokale pluimveerassen

Ingediend door jinke op 23 december 2017 - 10:42

Er is een centraal, digitaal stamboek nodig voor lokale kippenrassen. Tot die conclusie komen experts uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland op een bijeenkomst in Leipzig.

Meer dan zestig fokkers, wetenschappers en beleidsmedewerkers namen deel aan deze bijeenkomst. Volgens Save, de organisatie die zich op Europees niveau sterk maakt voor het  behoud van zeldzame rassen, is de aanbeveling van belang voor het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Pluimveerassen behoren tot de meest bedreigde van alle rassen ter wereld. Een algemeen gedragen visie voor het behoud van de genetische diversiteit ontbreekt, ook in Europa, stelt Save vast. Het zijn doorgaans hobbyfokkers die lokale kippenrassen in stand houden. Maar voor hen is het uiterlijk meestal belangrijker dan de productie van eieren en vlees. Door op een eigenschap te fokken, gaat belangrijke genetische diversiteit verloren. Door inteelt wordt de genetische basis heel smal. De rassen dreigen daardoor te verdwijnen. Save benadrukt dat genetische diversiteit onmisbaar is voor het gebruik van lokale rassen voor commerciele doeleinden, nu en in de toekomst.

Redactie Levende Have/Bron: Save